Ακμή: 8 συμβουλές για αντιμετώπιση και εξαφάνιση

«Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο ωραία;» Αυτό το στιχάκι σίγουρα δεν το συμπαθούν όσες αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπισαν πρόβλημα με ακμή κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η ακμή δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό και σε άντρες και λέγεται μάλιστα, ότι είναι πιο πιθανόν να αναπτύξει κάποιος στη ζωή του ακμή, παρά κάποια άλλη πάθηση. Η ακμή είναι μια δερματοπάθεια που κατά 85% εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία αλλά μπορεί να συνεχίσει ή να εκδηλωθεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή. Η διαφορά τους είναι

ότι η εφηβική κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί, ενώ η ακμή των ενηλίκων μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια. Οφείλεται κυρίως σε παθογενετικούς παράγοντες (όπως διαταραχή της κερατινοποίησης), σε ορμονικές μεταβολές (όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η λήψη ορμονών), στο στρες, σε μικροβιακές επιμολύνσεις, στη χρήση φαρμάκων καθώς και στην κληρονομικότητα.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο «επιφανειακό». Μια που το πρόσωπο αποτελεί το κατ’ εξοχήν χαρακτηριστικό μας γνώρισμα, η παρουσία αντιαισθητικών σπυριών και σημαδιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας, να προκαλέσει συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ντροπή και να μας οδηγήσει σε απομόνωση και κατάθλιψη.

Ρωτήσαμε τους γιατρούς του δικτύου μας που εξειδικεύονται στη θεραπεία ακμής και συνοψίσαμε παρακάτω 8 συμβουλές που θα βοηθήσουν όσους και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακμής.

Τι σημαίνει σωστή φροντίδα του δέρματος;

Είναι σημαντικός ο καθημερινός καθαρισμός και η τόνωση της επιδερμίδας με ήπια καθαριστικά προσώπου, ειδικά για λιπαρά δέρματα ή δέρματα με τάση για ακμή, για να απομακρύνετε τη λιπαρότητα και τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Ιδιαίτερα ευεργετικό είναι το τακτικό peeling με προϊόντα που περιέχουν γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, αν και το τελευταίο είναι πιο αποτελεσματικό, καθώς έχει αντιβακτηριακή και ξηραντική δράση. Βεβαιωθείτε ότι δεν κοιμάστε χωρίς να απομακρύνετε το μακιγιάζ σας, και αποφεύγοντας πάντα λιπαρά προϊόντα. Μην αμελείτε όμως και τη σωστή ενυδάτωση που είναι απαραίτητη για να μετριάσει την ξηρότητα από την τοπική αγωγή.

Βοηθάει η τοπική αγωγή;

Ναι, βοηθάει πάρα πολύ. Στην ήπια ακμή, απαιτείται μόνο τοπική θεραπεία και στη φαρέτρα των δερματολόγων υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά προϊόντα. Το σαλικυλικό οξύ ενδείκνυται για απολέπιση, για να μειώσει την παραγωγή σμήγματος, ενώ το θείο έχει στυπτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τη φλεγμονή και τους φραγμένους πόρους, γεγονός που σταδιακά μειώνει τα σπυράκια και τα στίγματα. Παράλληλα, το υπεροξείδιο βενζολίου αποτελεί μία από τα πιο βασικότερες θεραπείες, καθώς συνδυάζει αντιβιωτική και απολεπιστική δράση, χωρίς να δημιουργεί εθισμό στο δέρμα. Η τοπική αγωγή γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με τοπική αντιβίωση.

Είναι ασφαλής η θεραπεία με χάπια;

Στη μέτρια και βαριά ακμή απαιτείται να συνδυαστεί η τοπική θεραπεία με από του στόματος αγωγή. Υπάρχουν θεραπείες που αντιμετωπίζουν πολύ δραστικά και οριστικά την ακμή, όπως τα φάρμακα που περιέχουν το παράγωγο της βιταμίνης Α, την ισοτρετινοΐνη, με ποσοστά επιτυχίας σχεδόν 90%. Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτά δίνονται κάτω από ιατρική παρακολούθηση και γίνονται μηνιαίες εξετάσεις για να ελεγχθούν τυχόν παρενέργειες.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν και βότανα και αιθέρια έλαια που μπορούν να βοηθήσουν. Επιπλέον, όλο και πιο συχνά εφαρμόζονται και άλλου τύπου, εξελιγμένες θεραπείες, όπως κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, φωτοθεραπεία με μπλε και κόκκινο φως, Fractional laser διοξειδίου. Στις περιπτώσεις αυτές το κόστος ανεβαίνει αρκετά.

Ο Δερματολόγος θα σας συστήσει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία και τα σωστά προϊόντα, ανάλογα πάντα με την αιτία και την ένταση του προβλήματος, την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Τι προϊόντα να αγοράσω;

Το άγχος που περνάνε όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακμή έχει να κάνει και με τι προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Σίγουρα πιάνετε τον εαυτό σας να κοιτάζει με λαχτάρα τα υπέροχα καλλυντικά στο ράφι των καταστημάτων ομορφιάς, όμως κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και μην παρασύρεστε. Αυτό που χρειάζεστε είναι εξειδικευμένα προϊόντα και μια προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε σωστά και με ασφάλεια. Για παράδειγμα, προτιμήστε τα προϊόντα με μη λιπαρή σύνθεση, που είναι υποαλλεργικά και έχουν βάση το νερό, που δεν φράζουν τους πόρους και δεν είναι κομετογόνα (non comedogenic), δηλαδή δεν προκαλούν μαύρα στίγματα και σπυράκια.

Άσκηση και ιδρώτας επιδεινώνουν το πρόβλημα;

Θα σας κάνει εντύπωση, αλλά το πλύσιμο του προσώπου πριν από την άσκηση είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να εμποδίσετε την έξαρση της ακμής από την άσκηση και τον ιδρώτα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης στο σώμα, την ψυχή και το μυαλό, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο ιδρώτας δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Το να τον σκουπίζετε γρήγορα και πρόχειρα σίγουρα δεν είναι καλό και μπορεί να αφήσει βρωμιά πάνω στο δέρμα και να φράξει τους πόρους σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι πριν την άσκηση, να αφαιρέσετε το makeup σας και να πλύνετε καλά το πρόσωπό σας. Έτσι, όταν θα σκουπίζετε τον ιδρώτα, δεν θα φράξετε τους πόρους σας ούτε θα ερεθίσετε το δέρμα σας.

Η διατροφή επηρεάζει την ακμή;

Έχουμε όλοι ακούσει για τις παραδοσιακά απαγορευμένες τροφές όπως σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, καφεΐνη, αναψυκτικά, τηγανητά, πίτσα…Στις ιατρικές μελέτες που γίνονται, αυτές οι τροφές δεν παρουσιάζουν καμία επίδραση στην ακμή. Εάν λοιπόν διαπιστώσετε ότι η ακμή σας χειροτερεύει αφού φάτε σοκολάτα, σημαίνει πιθανότατα ότι η κατανάλωσης της τροφής αυτής δεν είναι ανεκτή από τον οργανισμό σας (απλώς δεν το είχατε διαπιστώσει…) Αλλά αν μέχρι εκείνο το σημείο της ζωής σας δεν έχετε προσέξει κάποια σχέση μεταξύ αυτής της τροφής και της έξαρσης στα σπυράκια την επόμενη ημέρα, τότε μάλλον δεν υπάρχει κάποια σχέση αιτιότητας.

Η μοναδική εξαίρεση είναι το ιώδιο και οι τροφές που το περιέχουν όπως τα οστρακοειδή, οι γαρίδες, ο αστακός, το καβούρι και κάποια πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, καθώς και κάποια φάρμακα, όπως τα φάρμακα του θυρεοειδή. Το ιώδιο μπορεί να προκαλέσει ακμή, αλλά όχι την επόμενη ημέρα. Το πρόβλημα δημιουργείται από τη συσσώρευση του ιωδίου στον οργανισμό.

Το άγχος πώς επιδράει στην ακμή;

Ό,τιδήποτε προκαλεί άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Θα επιχειρήσουμε ένα σύντομο πέρασμα από τη λειτουργία των οργάνων μας για να εξηγήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ άγχους και ακμής. Τα επινεφρίδια, οι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά μας, εκκρίνουν (ανάμεσα σε άλλες) την ορμόνη που λέγεται κορτιζόλη, η οποία βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει το stress, με όποια μορφή και αν εκδηλώνεται αυτό (λοίμωξη, έγκαυμα, φόβος, λύπη). Με κάθε έκκριση κορτιζόλης, ο οργανισμός εκκρίνει και μικρή ποσότητα της αντρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, η οποία αυξάνει την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα και συνεπώς επιδεινώνει την ακμή. Και αυτό επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άντρες, γιατί οι γυναίκες έχουν φυσιολογικά τόσο μικρή ποσότητα αντρικών ορμονών στο αίμα τους, που η μικρή αυτή ποσότητα που εκλύεται πραγματικά μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

Πώς να μην ντρέπομαι με τέτοιο πρόσωπο;

Όσοι και όσες παλεύουν με την ακμή αισθάνονται τη μεγάλη επίδραση που έχει στη συναισθηματική και ψυχολογική τους ισορροπία. Ιδίως στην εφηβική ηλικία, η ακμή συνδέεται με την προβληματική ανάπτυξη της εικόνας για τον εαυτό μας, της κοινωνικοποίησης και της σεξουαλικότητας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι παρατηρείται μεγάλη δυσαρέσκεια σε σχέση με την εμφάνιση, κάτι που οδηγεί σε σημαντική έλλειψη αυτοπεποίθησης, σε αποφυγή κοινωνικής διάδρασης και μείωσης της επαγγελματικής ανάπτυξης.

Δεν είστε άοπλοι, όμως. Έχετε στη διάθεσή σας εξειδικευμένους γιατρούς, εξαιρετικά φάρμακα και εξελιγμένες θεραπείες για να αντιμετωπίσετε την ακμή. Αξιοποιήστε τις ιδιότητες των ειδικών προϊόντων, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με το κοντινό σας περιβάλλον ή και με το γιατρό σας. Φροντίστε τον εαυτό σας, ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας ευχαριστούν.

Τέλος, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η υπομονή. Οι θεραπείες για την ακμή μπορεί να διαρκέσουν κάποιο διάστημα μέχρι να αρχίσουν να δείχνουν θετικά αποτελέσματα. Αφήστε τις θεραπείες να δράσουν και συνεχίστε τη ζωή σας με το κεφάλι ψηλά! Να θυμάστε ότι συνήθως εμείς οι ίδιοι βλέπουμε το πρόβλημα μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όπως θυμάται μια φίλη που την ταλαιπώρησε η ακμή για αρκετά χρόνια σε ηλικία 30 ετών, το διάστημα εκείνο είχε τρομερές επιτυχίες στο αντίθετο φύλο. Όλα είναι θέμα οπτικής, λοιπόν!

The post Ακμή: 8 συμβουλές για αντιμετώπιση και εξαφάνιση appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
ακμη, ξηροι καρποι, οφείλεται, σημαίνει, δραση, μπλε, φως, laser, δερματολογος, επηρεάζει, σοκολατα, εμφάνιση, blog, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ζωη ειναι ωραια, αποτελεσματα, αζωτο, βοτανα, διατροφη, θεμα, ιατρικη, ιωδιο, καταθλιψη, οξυ, φλεγμονη, φως, ψυχολογια, blog, αγχος, αγωγη, αιθερια ελαια, αιμα, αυτοπεποιθηση, γαριδες, γεγονος, γινεται, γινονται, δερμα, διαστημα, ευχαριστο, υπαρχει, ελλειψη, ενημερωση, εμφάνιση, εξετασεις, επηρεάζει, ετων, ζωη, ζωης, ηλικια, υπομονη, θειο, ισορροπια, καβουρι, λαχανικα, λειτουργια, ληψη, μακιγιαζ, μπλε, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νερο, νεφρα, ντροπη, παντα, οφείλεται, περιβαλλον, ψυχη, σιγουρα, σιγουρο, σωμα, σπανακι, σπυρακια, ταση, τι ειναι, φαρμακα, φυλο, φοβος, φορα, αντρες, ασφαλεια, βρωμια, ιδιαιτερα, ιδρωτας, υγρο, laser, σημαίνει, τοξινες, θεματα, θετικα, υγειας
Αναζητήσεις
γαριδες οφειλονται για σπυρακια
Τυχαία Θέματα