Η προστατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γράφει ο Μπάγιας Νίκος, Ουρολόγος – Ανδρολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη. Ο όρος πολύ γενικός και εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων. Συμπτώματα όπως πόνος στη λεκάνη, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στους όρχεις, μείωση ροής ούρων, συχνουρία, νυκτουρία, ενόχληση κατά την ούρηση, κατά την σεξουαλική επαφή και την εκσπερμάτιση, πυρετό με ρίγος και πολλά άλλα. Η προστατίτιδα αποτελεί την πιο συχνή ουρολογική πάθηση σε νέους άντρες κάτω των 50 ετών.

Ποιά είναι τα αίτια της προστατίτιδας;

Τα αίτια και συμπτώματα

διαφέρουν ανάλογα με το είδος προστατίτιδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις της οξεία βακτηριακή προστατίτιδα (κλινική εμφάνιση περιγράφεται παρακάτω) η φλεγμονή του προστάτη προκαλείται από συγκεκριμένα παθογόνα μικρόβια (κυρίως E.coli το οποίο απομονώνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων) και κατά δεύτερο λόγο πρωτέα, κλεμπσιέλλα, εντεροβακτήρια, ψευδομονάδα). Η συχνότερη οδός μόλυνσης είναι μέσω της ουρήθρας ή η παλινδρόμηση μολυσμένων ούρων διαμέσου των προστατικών πόρων. Όσον αφορά τις χρόνιες μορφές προστατίτιδας, η αιτιοπαθογένεια είναι αρκετά διαφορετική. Μπορεί είναι αποτέλεσμα της οξείας φλεγμονής του προστάτη, που δεν θεραπεύτηκε επαρκώς (από τα ίδια ουροπαθογόνα βακτήρια), αλλά συχνά εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει προηγούμενο της οξείας πάθησης. Ενοχοποιούνται και άλλοι μικροοργανισμοί όπως ο γονόκοκκος, το ουρεόπλασμα, το μυκόπλασμα, τα χλαμύδια, οι τριχομονάδες, μύκητες κ.α. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι η ενδοπροστατική παλινδρόμηση των ούρων, η φίμωση, η πρωκτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό.

Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία;

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα: Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από οξεία εμφάνιση του πόνου στο περίνεο (η περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό) και υπερηβικά. Ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό με ρίγος, έντονη συχνουρία, και έντονο καύσο κατά την ούρηση. Υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί οξεία επίσχεση ούρων. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης γιατί μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε σηπτική κατάσταση. Χορηγούνται αντιβιοτικά από το στόμα ή ενέσιμα, αντιπυρετικά. Απαραίτητη είναι η άφθονη λήψη υγρών και καμιά φορά απαιτείται νοσηλεία για χορήγηση υγρών και αντιβιοτικών από τη φλέβα.

Η χρόνια προστατίτιδα και το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγος είναι τα ποιο δύσκολα στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση κεφάλαια της ουρολογίας.

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα : Αίσθημα βάρους στο περίνεο(περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό), συχνουρία, αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης, δυσκολία και καύσος κατά την ούρηση, αίσθημα πόνου στους όρχεις ή στη βουβωνική χώρα, πιο συχνή ανάγκη για κένωση εντέρου. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει την στυτική δυσλειτουργία και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και την εκσπερμάτιση. Η εκσπερμάτιση μπορεί να είναι πρόωρη ή και επώδυνη και γενικώς ο ασθενής επιβαρύνεται ψυχολογικά και αποφεύγει την ερωτική ζωή. Η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να επηρεάσει μακροχρόνια και την ποιότητα του σπέρματος. Και σε αυτή τη περίπτωση απαιτείται θεραπεία με αντιβιοτικά. Η διάρκεια της θεραπείας πρέπει να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, από 3 εβδομάδες έως και 4 μήνες έτσι ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα υποτροπής

Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα (σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους): Η αιτιολογία της νόσου παραμένει αδιευκρίνιστη και η θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η εμφάνιση μπορεί να μοιάζει της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας , αλλά χωρίς να βρίσκεται συγκεκριμένος αιτιολογικός παράγοντας. Η διάγνωσή της απαιτεί γνώση, υπομονή και επιμονή από τον ουρολόγο. Η θεραπεία γίνεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά, α-αδρενεργικοί αναστολείς, αντιφλεγμονώδη, αντιχολινεργικά, μυοχαλαρωτικά. Επίσης, και φάρμακα που θεραπεύουν την στυτική δυσλειτουργία και νευροληπτικά.

Αλλαγή τρόπου ζωής σε πολλές περιπτώσεις παίζει πιο σημιτικό ρόλο. Αφόρα τις αθλητικές δραστηριότητες, διατροφή, αποφυγή των αλκοολούχων ποτών πλήρως.

Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα: χωρίς συμπτώματα και συνήθως η διάγνωση γίνεται τυχαία σε βιοψία προστάτη που γίνεται για άλλο λόγο. Δεν απαιτείται θεραπεία.

Πως γίνεται η διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική εξέταση από τον ουρολόγο. Η καλλιέργεια ούρων, σπέρματος και προστατικού υγρού εντοπίζει εάν υπάρχει μικρόβιο. Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ουροποιητικού, ουροροομετρία, διορθικό υπέρηχο προστάτη και άλλα αποφασίζεται από τον ουρολόγο, αλλά δεν αποδεικνύουν την χρόνια προστατίτιδα.

Συμπέρασμα και συμβουλές

Η οξεία προστατίτιδα με σωστή και έγκυρη θεραπεία αντιμετωπίζεται πλήρως. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία και γενικώς ανταποκρίνεται καλά σε αντιβιοτικά.

Αυτό που ταλαιπωρεί και “καταστρέφει” τους άντρες είναι η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα ή σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους. Ο ειδικός ουρολόγος πρέπει να συνδυάσει πολλές φορές διάφορα θεραπευτικά μέσα και να μην παραλείπει ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς. Συνήθως τα συμπτώματα υποτροπιάζουν και ο ουρολόγος πρέπει να προειδοποιεί για αυτό.

Μεγάλη σημασία έχει η σωματική άσκηση, σωστή διατροφή και μη ειδικά μέσα βοήθειας (οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, η έκθεση της περιοχής περινέου σε ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει ύφεση των συμπτωμάτων).

The post Η προστατίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα