Καρκίνος του προστάτη: Μια απλή εξέταση αίματος (PSA) μας σώζει

Γράφει ο Ξηρομερίτης Μάριος, Ουρολόγος – Ανδρολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Ο καρκίνος του προστάτη στις μέρες μας αποτελεί μια συχνή πάθηση που πρέπει να προβληματίζει τον ανδρικό πληθυσμό σε ότι αφορά την πρόληψη της νόσου. Η αύξηση της συχνότητας του προστατικού καρκίνου δεν οφείλεται μόνο στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου εξαιτίας της χρήσης σύγχρονων μεθόδων ανίχνευσης και προληπτικού ελέγχου αλλά και στην πραγματική αύξηση της συχνότητας της νόσου, εξαιτίας του σύγχρονου

τρόπου διαβίωσης.

Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται. Ίαση του προστατικού καρκίνου έχουμε με την καλή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πάθηση και με την ευρεία διάδοση της μέτρησης του προστατικού αντιγόνου ή αλλιώς PSA. Η μέτρηση αυτή γίνεται αμέσως μετά από μια απλή αιματολογική εξέταση σε μικροβιολογικό εργαστήριο.Όταν λοιπόν εντοπίζουμε τον καρκίνο του προστάτη(βιοψία του αδένα) σε πολύ πρώιμα στάδια, τότε με τη ριζική προστατεκτομή επιτυγχάνουμε θεραπεία και ίαση.

Με τη συχνή παρακολούθηση του PSA μπορούμε να πετύχουμε ίαση από τη νόσο, εφόσον ο καρκίνος του προστάτη είναι εντοπισμένος στο όργανο και η εξαίρεση του όγκου είναι πλήρης. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία, ξεκινώντας στην ηλικία 50-60 ετών με 10% συχνότητα και φθάνοντας το 80% εμφάνισης στους άνδρες 80-90 ετών.

Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε πέρα από την αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων, είναι η συχνή εξέταση του PSA, ώστε να εντοπίσουμε έγκαιρα τη νόσο. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην πλήρη θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζει πραγματικά ζωές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του προστάτη έχουμε την δυνατότητα πλέον και εδώ στην Ελληνική περιφέρεια σε σύγχρονες μονάδες με πλήρη υποστήριξη υποδομών να διενεργούμε τη νέα επαναστατική μέθοδο της ριζικής λαπαροσκοπικής προστατεκτομής ,παρέχοντας έτσι στους συνανθρώπους μας υψηλές παροχές υγείας με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους .

The post Καρκίνος του προστάτη: Μια απλή εξέταση αίματος (PSA) μας σώζει appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα