Θεραπείες για κονδυλώματα

Γράφει η Τσιατούρα Αμαλία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Από τα ενοχλητικά αντιαισθητικά ογκίδια που μοιάζουν με ελιές ή σπυράκια και εμφανίζονται γύρω από και πάνω στα γεννητικά όργανα (αιδοίο, πέος, πρωκτός, είσοδος κόλπου) παλεύει να απαλλαγεί άμεσα ένας αυξημένος αριθμός του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Μια ύποπτη ερωτική επαφή κάθε τύπου που συνήθως γίνεται χωρίς προφυλάξεις (αν και το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100%) είναι η αιτία μετάδοσης διαφόρων τύπων

του ιού HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα. Τα τελευταία είναι κατά κανόνα ακίνδυνα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως γιατί μεταδίδονται πολύ εύκολα.

Σήμερα η θεραπεία γίνεται στο χώρο του ιατρείου, ανώδυνα και γρήγορα. Η διαδικασία πραγματοποιείται αναίμακτα χωρίς να αφήνει ουλές, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία του laser C02 που μπορεί να εξαλείψει τα κονδυλώματα ακόμα και μέσα σε μία μόλις συνεδρία.
Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που ακολουθούμε στα κονδυλώματα είναι πολλές, αλλά το laser διοξειδίου είναι η πιο σύγχρονη. Ενδεικτικά τα μειονεκτήματα που έχουμε με τις άλλες μεθόδους:
Τοπική θεραπεία: Οι κρέμες για τα κονδυλώματα προσφέρουν σε κάποιον τη δυνατότητα να εφαρμόσει μόνος τη θεραπεία στο σπίτι του, υπό τις οδηγίες του δερματολόγου. Ωστόσο, οι κρέμες αυτές είναι τραυματικές, δημιουργούν πληγή και η εφαρμογή τους γίνεται για περίοδο που περιλαμβάνει έναν κύκλο συνεδριών. Υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση για τον ασθενή.
Η κρυοθεραπεία: Γίνεται στο χώρο του ιατρείου ή του νοσοκομείου με εφαρμογή υγρού αζώτου στην περιοχή που πάσχει. Συχνά απαιτούνται αρκετές συνεδρίες, ενώ το δέρμα συνήθως εμφανίζει ουλές. Η διαδικασία γίνεται υπό τοπική αναισθησία.
Διαθερμία: Ο γιατρός καυτηριάζει τα κονδυλώματα με ηλεκτρικό ρεύμα. Η μέθοδος αφήνει σημάδια και γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Είναι περισσότερο τραυματική συγκριτικά με το laser C02.

Αντίθετα με το laser C02 έχουμε:
●Αναίμακτη θεραπεία
●Γρήγορη σε χρόνο
●Εξάλειψη ακόμα και μέσα σε 1 συνεδρία
●Ανώδυνη (υπό τοπική αναισθησία)
●Μειωμένος κίνδυνος υποτροπών

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε είναι πως καμία μέθοδος δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή. Ωστόσο, για να αυξήσετε τις πιθανότητες να είστε πάντα υγιής πρέπει να προσέχετε ώστε να έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό, να επιλέγετε έμπειρο δερματολόγο για την θεραπεία των κονδυλωμάτων, να κάνετε τον εμβολιασμό και χρήση προφυλάξεων κατά τη σεξουαλική επαφή. Τέλος είναι απαραίτητο να ακολουθήσει θεραπεία και ο σύντροφός σας, εφόσον φανεί ότι έχει κονδυλώματα στην κλινική εξέταση.

The post Θεραπείες για κονδυλώματα appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα