Ιγμορίτιδα και ρινίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί με αυτό, ρινικά προβλήματα που κάθε χρόνο μας ταλαιπωρούν. Σε κάποιους από εμάς θα προκύψουν ρινικές παθήσεις, χωρίς να γνωρίζουμε πολλά για αυτές ή πως να τις αντιμετωπίσουμε. Το doctoranytime, όμως, είναι εδώ για να σε ενημερώσει και να σε βοηθήσει.

Είσαι σε καλά χέρια! Μιλήσαμε με την Δρ. Ανατολή Παταρίδου, Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) και συνεργάτη του doctoranytime και μας έδωσε όλες τις απαντήσεις.

Το καλοκαίρι
αντιμετωπίζουμε περισσότερα ΩΡΛ προβλήματα, όπως η ιγμορίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες το καλοκαίρι, όπως και η απότομη αλλαγή του καιρού, δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη ωτορινολαρυγγολογικών προβλημάτων. Τα πιο συνήθη από αυτά είναι η ιγμορίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Tι είναι η ιγμορίτιδα και σε τι οφείλεται;

Mε απλά λόγια, η ιγμορίτιδα είναι μία φλεγμονή της μύτης που προκαλεί μπούκωμα και πολύ συχνά τη συγχέουν με το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Μπορεί να οφείλεται είτε στη συνεχή έκθεση στον αέρα του κλιματιστικού, είτε στο κολύμπι σε βρώμικα και μολυσμένα νερά, ή και στις καταδύσεις με ανοιχτή μύτη.

Τι συμπτώματα μπορεί να εκδηλώσουμε;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται είναι το μπούκωμα, το συνάχι και ο πονοκέφαλος, ενώ είναι συχνό φαινόμενο και οι διαταραχές στην όσφρηση, ο βήχας αλλά και οι πυώδεις εκκρίσεις.

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Υπάρχουν κίνδυνοι αν τη παραμελήσουμε;

Όταν κάποιος εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο για να του χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να αποφύγει την εμφάνιση προβλημάτων σε άλλα, γειτονικά όργανα, όπως στα αυτιά, τα μάτια ή ακόμα και στους βρόγχους. Όταν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας επιμένουν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσουν χρόνια ιγμορίτιδα.

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσει έξαρση το καλοκαίρι είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι η πιο συχνή αλλεργική πάθηση και εμφανίζει εξάρσεις το καλοκαίρι, κυρίως γιατί στις διακοπές πολλοί αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και καταναλώνουν πολλά περισσότερα πρόχειρα φαγητά, βιομηχανοποιημένα σνακ και επεξεργασμένα τρόφιμα γεμάτα αλάτι και τρανς λιπαρά οξέα και αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών και είναι επιβαρυντική για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ τα χημικά συστατικά αυτών των τροφών είναι πολλές φορές παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή για την πρόκληση μιας κρίσης σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό.

Ποιοι από εμάς είναι πιο ευάλωτοι στην ιγμορίτιδα και την αλλεργική ρινίτιδα το καλοκαίρι;

Τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα του καλοκαιριού είναι πιο εύκολο να παρουσιαστούν σε άτομα με παραμελημένα προβλήματα της μύτης που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Οι ασθενείς με κρεατάκια, διογκωμένες αμυγδαλές, στραβό διάφραγμα, πολύποδες στη μύτη ή χρόνια ιγμορίτιδα, είναι γενικά πιο ευάλωτοι.

Γνωρίζουμε άτομα που παραμελούν τα χρόνια ΩΡΛ προβλήματά τους. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποιοι παραμελούν τις ρινικές παθήσεις τους επείδη πιστεύουν πως οι επεμβάσεις που απαιτούνται είναι επώδυνες και με αργή ανάρρωση. Πλέον όμως, με τις νέες χειρουργικές μεθόδους στην ωτορινολαρυγγολογία όλα τα προβλήματα της μύτης διορθώνονται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά και με τη χρήση κάμερας. Η ενδοσκοπική μέθοδος είναι αναίμακτη και προσφέρει άμεση επούλωση, χωρίς πόνο και πρήξιμο, και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Έτσι, άτομα που πάσχουν από προβλήματα όπως στραβό διάφραγμα, κρεατάκια, χρόνια ιγμορίτιδα και υπερτροφικές αμυγδαλές, μπορούν πλέον να τα αντιμετωπίσουν εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα, ώστε να χαρούν το καλοκαίρι που έρχεται.

Δώστε μας μερικές συμβουλές για το πώς να αποφύγουμε τα ΩΡΛ προβλήματα το καλοκαίριΝα επιλέγετε θάλασσες και πισίνες που ξέρετε πως είναι καθαρέςΝα πίνετε πολύ νερό και να τρώτε πολλά φρούτα, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε τις ζωικές τροφέςΗ γυμναστική πάντα κάνει καλό. Το καλοκαίρι, η επαφή με τη θάλασσα μειώνει τις κρίσεις ιγμορίτιδας και αλλεργικής ρινίτιδας.Να πλένετε τη μύτη σας με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό, ή με τη χρήση ειδικών συσκευών που κυκλοφορούν.Στην περίπτωση που κάνετε καταδύσεις, καλό είναι να τις αποφεύγετε αν δείτε ότι έχετε βήχα, μπούκωμα ή κάποια ενόχληση στα αυτιά.

The post Ιγμορίτιδα και ρινίτιδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το καλοκαίρι appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Αναζητήσεις
καβει η αλλεργικη ρινιτιδα πυωδεις εκκρισεις, αλλεργική ρινίτιδα και αμυγδαλίτιδα
Τυχαία Θέματα