Οδοντιατρική θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γράφει ο Νταϊδήμος Σωτήρης, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η εγκυμοσύνη, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βιολογικά τη σημαντικότερη στιγμή για μιας γυναίκα. Στη διάρκειά της συντελείται μία κοσμογονία σε όλα τα συστήματα και τις λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού, σε επίπεδο βιοχημικό, ορμονικό και βιολογικό. Σε αυτή λοιπόν την τόσο ιδιαίτερη και μοναδική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας η οδοντιατρική επιβάλλεται να είναι παρούσα και άγρυπνη, τόσο στο προληπτικό όσο και στο θεραπευτικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις

στην κύηση και το έμβρυο από τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις του στόματος.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες γνώσεις και απόψεις, οι απλές οδοντιατρικές εργασίες (πχ: εμφράξεις, αποτρύγωση) μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του εννιαμήνου. Εάν όμως έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το χρόνο της οδοντιατρικής θεραπείας, θα επιλέγαμε το 2ο τρίμηνο και θα αποφεύγαμε το 1ο (λόγω του ότι κατά το 1ο συντελείται η οργανογέννεση του εμβρύου κ επίσης επειδή τότε είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να αποβάλλει η έγκυος από πιθανό στρες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας). Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου μπορούμε να προβούμε σε οδοντιατρικές πράξεις εφόσον η ασθενής νιώθει άνετα στον οδοντίατρο.

Τα συνήθη παυσίπονα παρακεταμολης, οι πενικιλίνες κ η ερυθρομυκίνη από τα αντιβιοτικά θεωρούνται συνήθως αποδεκτά, όταν ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο λήψης αυτών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ΜΟΝΟ αν είναι απολύτως απαραίτητο και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του επιβλέποντα γυναικολόγου.

Από τα οδοντιατρικά υλικά, το αναισθητικό υλικό είναι απολύτως ασφαλές καθώς η χορήγηση του είναι τοπική. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείται αναισθητικό υλικό χωρίς αδρεναλίνη, χωρίς όμως να είναι κ απαγορευτική η χρήση της αδρεναλίνης.

Το υλικό, που καλό είναι να αποφεύγεται σε μια έγκυο γυναίκα, είναι το αμάλγαμα και κυρίως στο 1ο τρίμηνο. Ο υδράργυρος κατά κύριο λόγο ,αλλά και τα υπόλοιπα συστατικά του αμαλγάματος, δεν είναι ξεκάθαρο αν και κατά πόσο μπορούν να βλάψουν το έμβρυο .

Οι ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται κατά την οδοντιατρική πράξη είναι ασφαλείς, καθώς η ακτινοβολία είναι μικρή, πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια έως και μηδενική, όταν μιλάμε για την ψηφιακή ακτινογραφία, επιβάλλεται όμως να χρησιμοποιηθεί η ακτινοπροστατευτική ποδιά, που προστατεύει και τη μητέρα και το έμβρυο. Πάντως οι ακτινογραφίες πρέπει να γίνονται με φειδώ κ ΜΟΝΟ όταν χρειάζονται.

Συμπερασματικά

Μία έγκυος μπορεί με ασφάλεια να υποβληθεί σχεδόν σε όλες τις μορφές οδοντοθεραπείας, με εξαίρεση ίσως τις πολύ εξεζητημένες επεμβάσεις. Ωστόσο, το φρονιμότερο είναι η γυναικά να έχει ήδη αποκαταστήσει τις σοβαρές οδοντικές βλάβες πριν μείνει έγκυος, έτσι ώστε κατά την διάρκεια της κύησης να επισκέπτεται τον οδοντίατρο μόνο προληπτικά. Η πρόληψη μπορεί να εξασφαλίσει μια εγκυμοσύνη χωρίς πόνο, άγχος, λοιμώξεις και άλλα δυσάρεστα προβλήματα!

The post Οδοντιατρική θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Αναζητήσεις
αδρεναλινη και εγκυμοσυνη
Τυχαία Θέματα