Οδοντιατρική φροντίδα στη σχολική και προσχολική ηλικία

Γράφει ο Παρασκευόπουλος Δημήτριος, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Με την έναρξη κάθε σχολικού έτους, το Υπουργείο Παιδείας έχει θεσπίσει την υποχρεωτική οδοντιατρική εξέταση στα παιδιά. Με αφορμή αυτή την προληπτική εξέταση, πολλά προβλήματα ορθοδοντικής φύσης, τερηδόνας κ..α., διαγιγνώσκονται έγκαιρα και προλαμβάνονται προβλήματα σοβαρά για τη μετέπειτα ζωή. Η ενημέρωση προς τους γονείς πρέπει να γίνεται από τη στιγμή της

εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση ασθένειας της εγκύου, πρέπει η ασθένεια να καταγράφεται, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον οδοντίατρο, μετά τη γέννηση του παιδιού, να εφαρμόσει έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δοντιών, που μπορεί να επηρεάστηκαν.

Κατά την εγκυμοσύνη, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τετρακυκλινών , γιατί προκαλούν δυσχρωμία στα δόντια των εμβρύων. Ακόμη κι ένα εμπύρετο νόσημα της μητέρας μπορεί να προκαλέσει υποπλασία της αδαμαντίνης και η έγκαιρη χρήση φθορίου είναι απαραίτητη.

Η διατροφή του βρέφους με μπιμπερό κατά τις νυχτερινές ώρες και η προσθήκη ζάχαρης ευθύνονται για την έναρξη της τερηδόνας που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 8-24 μηνών .Οι διάφορες έξεις, όπως ο θηλασμός των δακτύλων και της πιπίλας, ευθύνονται για διάφορες ορθοδοντικές ανωμαλίες. Πιστεύεται ότι είναι προτιμότερο το παιδί να συνηθίσει την πιπίλα, παρά να θηλάζει το δάχτυλό του, γιατί η πιπίλα διακόπτεται νωρίτερα από το θηλασμό του δακτύλου.

Στη διατροφή του παιδιού πρέπει να τονιστεί η σημασία της κρυμμένης ζάχαρης στις παιδικές τροφές (σνακ, κρουασάν). Απαραίτητο είναι να αποφεύγεται η χορήγησή της, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Το παιδί πρέπει να μασά από νωρίς, από τον 8ο και 9ο μήνα, σκληρά τροφή, π.χ. ψωμί, καρότα. Οι σκληρές τροφές προάγουν την έκκριση σάλιου και συνεπώς συντελούν στο φυσικό αυτοκαθαρισμό. Σε περίπτωση τραυματισμού, θα πρέπει να ενημερώνεται το ταχύτερο δυνατό ο οδοντίατρος. Συχνά, προβλήματα στη νεογιλή οδοντοφυΐα επηρεάζουν τη μόνιμη.

Η ηλικία των 3 χρόνων είναι κατάλληλη για να αρχίσει το παιδί να επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο της στοματικής του υγείας. Ο οδοντίατρος, εκτός από την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών, διδάσκει με απλό τρόπο τη στοματική υγιεινή στο παιδί.

Στην ηλικία των 4 ετών, αρχίζει ο οδοντίατρος τις τοπικές εφαρμογές φθορίου. Η φθορίωση είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε για την πρόληψη της τερηδόνας και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχει εφαρμοστεί η φθορίωση στο πόσιμο νερό.

Στην ηλικία των 6 ετών, ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, που στη μασητική τους επιφάνεια υπάρχουν κάποιες οπές και σχισμές. Εκεί αρχίζει να αναπτύσσεται πρώτα η τερηδόνα. Για το λόγο αυτό προληπτικά, ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα υλικό για την κάλυψη αυτών των οπών και σχισμών (sealand), εφόσον το δόντι δεν είναι το τερηδονισμένο.

Το παιδί της σχολικής ηλικίας, πρέπει να επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο για έλεγχο των δοντιών και εφαρμογή του προληπτικού προγράμματος. Σ’αυτήν την ηλικία, εκτός από το βούρτσισμα των δοντιών, συνιστάται η χρησιμοποίηση του οδοντικού νήματος, η εφαρμογή φθοριούχων διαλυμάτων και φθοριούχου οδοντόκρεμας.

Στην εφηβική ηλικία, δεν παρατηρείται μόνο έξαρση της τερηδόνας αλλά και η εμφάνιση της ουλίτιδας.

Η ενημέρωση για την πρόληψη πρέπει να γίνεται και μέσα στα σχολεία, με προγράμματα των Δήμων, που να αποσκοπούν στην εξέταση και καταγραφή των ευρημάτων, στις συστάσεις για θεραπεία, όπου αυτή θεωρείται απαραίτητη, στον έλεγχο της πώλησης ζαχαρωδών τροφίμων στα σχολεία και στη σύσταση της απαραίτητης ανά εξάμηνο επίσκεψης στον οδοντίατρο. Η εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων στα σχολεία αναμφίβολα οδηγεί στη βελτίωση της στοματικής υγείας, όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των αυριανών ενηλίκων.

The post Οδοντιατρική φροντίδα στη σχολική και προσχολική ηλικία appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα