‘Εντονο ροχαλητό: Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Γράφει η Εξαδακτύλου Ειρήνη, Ωτορινολλαρυγολόγος(ΩΡΛ) συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το ροχαλητό είναι ο ήχος που προκαλείται από την επαναλαμβανομένη απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού (μύτη, μαλακά μόρια στοματοφάρυγγα) κατά τη διάρκεια του ύπνου και υπολογίζεται ότι συνοδεύει το 40% του συνολικού πληθυσμού καθημερινά.

Το έντονο ροχαλητό συχνά συνυπάρχει με το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (ΣΑΥΑ) κατά το όποιο η ροή του αέρα διακόπτεται επανειλημμένως για 10 sec ή παραπάνω (επεισόδιο άπνοιας) με συνεπεία την μείωση του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.

Ακολούθως

ο εγκέφαλος στέλνει σήμα να ξυπνήσει ο οργανισμός, λύνεται η παροδική απόφραξη στην αναπνοή, αλλά διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του ύπνου (λιγότερη ώρα σε βαθύ ύπνο).

Η μείωση αναπνοής (υπόπνοια) ή διακοπή αναπνοής (άπνοια) μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις : έναν οργανισμό ο οποίος ξυπνάει κουρασμένος, έχει πρωινούς πονοκεφάλους «βαρύ κεφάλι», δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη διανοητική και σωματική απόδοση με συνοδά εργατικά και αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Πολύ σημαντικές είναι οι πιθανές μελλοντικές επιπλοκές λόγο υπνικής άπνοιας όπως καρδιοαγγειακά προβλήματα, αρρυθμίες, σάκχαρο, υπέρταση και μειωμένη libido.

Τι προκαλεί ροχαλητό και αποφρακτική υπνική άπνοια (ΑΥΑ);

Η αναπνευστική οδός αποφράσσεται από σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, μακριά σταφυλή ή/και μαλθακή υπερώα στο στόμα, υπερτροφικές αμυγδαλές, λόγω παχυσαρκίας, από ιδιομορφία του κρανίου και συγκεκριμένα της κάτω γνάθου, και επιβαρύνεται από χρήση ηρεμιστικών ή αλκοόλ. Στα παιδιά το ροχαλητό οφείλεται κυρίως σε κρεατάκια και υπερτροφικές αμυγδαλές.

Πως αντιμετωπίζεται;

Μια κλινική ΩΡΛ εξέταση με πλήρη επισκόπηση και ενδοσκόπηση (με χρήση κάμερας) του ανώτερου αναπνευστικού θα εντοπίσει τους ασθενείς που είναι σε κίνδυνο για σύνδρομο ΑΥΑ. Για την πλήρη διάγνωση θα ακολουθήσει μελέτη ύπνου ή σε νοσοκομείο (πολυ-υπνογραφία) ή στο σπίτι (νέα μελέτη με snore check test) ώστε να καθοδηγηθεί κανείς στη σωστότερη θεραπεία. Ανάλογα με το βαθμό της υπνικής άπνοιας η λύση μπορεί να είναι απλές οδηγίες για αλλαγή διατροφής (πχ μείωση κιλών), αλλαγή στην κατάκλιση (όχι ύπτια), μείωση αλκοόλ – ηρεμιστικών χαπιών, ή χρήση οδοντιατρικών συσκευών που συγκρατούν τη γλώσσα και την κάτω γνάθο.

Συχνά όμως επιβάλλεται η άμεση ανακούφιση με αμυγδαλεκτομή +/- πλαστική μαλθακής υπερώας, ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος +/- καυτηριασμό των ρινικών κογχών. Σε άτομα με έντονο και σοβαρό βαθμό άπνοιας η λύση συνίσταται στη χρήση συσκευών με συνεχή θετική πίεση αεραγωγού (CPAP).

Ναι, το ροχαλητό – υπνική άπνοια μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη ζωή, αλλά με τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση υπάρχει > 80% επιτυχία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ύπνου.

The post ‘Εντονο ροχαλητό: Υπάρχει λόγος ανησυχίας; appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα