Διατροφή στην παιδική ηλικία

Γράφει ο Κούλογλου Γεώργος, Διατολόγος – Διατροφολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η διατροφή κατά την βρεφική ηλικία, που περιλαμβάνει τον 1ο χρόνο ζωής του ανθρώπου, είναι σημαντικότερη από τη διατροφή σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο καθώς συνδέεται άμεσα με την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και την πρόληψη εμφάνισης προβλημάτων υγείας στη μετέπειτα ζωή του. Σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν εντυπωσιακές μεταβολές τόσο στη σωματική ανάπτυξη (μεταβολές του βάρους, του ύψους και της περιμέτρου κεφαλής), όσο και στον τρόπο διατροφής του βρέφους.

Η

αποκλειστική τροφή του νεογνού κατά το 1ο εξάμηνο της ζωής είναι το μητρικό γάλα. Ο μητρικός θηλασμός είναι απαραίτητος και δρα ευεργετικά στην ανάπτυξη του βρέφους. Το μητρικό γάλα σαφώς θα πρέπει να προτιμάται από το εξανθρωποποιημένο, διότι πλεονεκτεί σε πολλά σημεία προσφέροντας την καλύτερη δυνατή θρέψη για το νεογνό. Ωστόσο υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που αποτελούν απόλυτες αντενδείξεις για το θηλασμό (π.χ. μητρικός σακχαρώδης διαβήτης). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το μητρικό γάλα θα πρέπει να αποφεύγεται και να αντικαθίσταται με εξανθρωποποιημένο.

Από τον 6ο μήνα , όπου οι μηχανισμοί του οργανισμού του βρέφους έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά, μπορούν να εισαχθούν στο καθημερινό του διαιτολόγιο στερεές και ημιστερεές τροφές (π.χ. κρέμες, γιαούρτια, πολτοποιημένες τροφές κτλ). Η περίοδος αυτή ονομάζεται περίοδος απογαλακτισμού. Το γάλα μετά τον 6ο μήνα παύει να είναι η αποκλειστική τροφή του νεογνού διότι δεν δύναται πλέον να καλύψει τις αυξημένες διαιτητικές του ανάγκες.

Ο ρυθμός ανάπτυξης κατά τον 1ο χρόνο ζωής είναι πολύ γρήγορος και κατά συνέπεια οι ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι αυξημένες. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία θα πρέπει να δίνονται σε τέτοιες ποσότητες ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι σε αυτή την ηλικία τα νεογνά είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποιες διατροφικές διαταραχές που έχουν να κάνουν με το πεπτικό τους σύστημα. Συνήθως προκαλούνται δυσκοιλιότητες, διάρροιες, αναγωγές, κωλικοί, αλλεργίες και διάφορες άλλες δυσμενείς διαταραχές που ταλαιπωρούν το βρέφος και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα

The post Διατροφή στην παιδική ηλικία appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα