Ορθοβιολογικές θεραπείες-Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP)

Γράφει ο Σπηλιωτόπουλος Γεώργιος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η πλέον εξελιγμένη τεχνική μέθοδος γνωστή ως PRP (Platelet Rich Plasma- Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια) είναι μια από τις πιο σύγχρονες και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες με εφαρμογή σε πλήθος παθολογικών καταστάσεων όπως:

Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδαΧρόνιες τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες ( ώμου ,γόνατος)ΕνθεσοπάθειεςΕξω επικονδυλίτις αγκώνος (tennis elbow)Έσω επικονδυλίτις αγκώνος ( golfers elbow)Συνδεσμικές κακώσεις, μερική ρήξη συνδέσμωνΜυϊκές θλάσεις ( οξείες ή χρόνιες)Στενωτικές τενοντοελυτρίτιδεςΣύνδρομα
υπέρχρησης άκρας χειρόςΧονδροπάθειες γόνατος ,ισχίου, ποδοκνημικήςΠελματιαία απονευρωσίτιδαΤενοντίτιδα ΑχιλλείουΕπούλωση κατακλίσεων και δερματικών ελκών

Ο αυτόλογος βιολογικός παράγοντας PRP περιγράφηκε για πρώτη φορά πρίν 40 χρόνια με διάφορα συνώνυμα όπως γέλη αιμοπεταλίων ή αυτόλογη κόλα ινικής. Πρόκειται λοιπόν για μία παλαιά σε λογική αλλά εξελιγμένη στην τεχνική μέθοδο πολλά υποσχόμενη με ευρύ φάσμα εφαρμογών. Η επιτυχία έγκειται στην συγχώνευση τεχνολογίας αιχμής και φυσικής ικανότητας του σώματος για αυτοίαση.

Η φιλοσοφία της ορθοβιολογικής θεραπείας βασίζεται στην αρχή της δράσης των αιμοπεταλίων, τα οποία ως έμμορφα συστατικά του αίματος μετά απο έναν τραυματισμό ( που προκαλεί αιμοραγία) αθροίζονται στήν περιοχή απελευθερώνοντας ειδικούς αυξητικούς παράγοντες (εξειδικευμένες πρωτείνες) που ρυθμίζουν τη φλεγμονώδη αλληλουχία και κατευθύνουν την διαδικασία της επούλωσης.

Η ενέσιμη θεραπεία

δεν είναι δαπανηρή,δεν απαιτεί διασταύρωση αίματος, για την χρήση της,δεν προκαλεί αλλεργίες,δεν έχει επιπλοκές,δεν αφήνει σημάδια καιμπορεί να εφαρμοστεί στο ιατρείο σε λίγα μόλις λεπτά.

Λίγα λόγια για την διαδικασία εφαρμογής. Μικρή ποσότητα αίματος (20-50ml) λαμβάνονται απο περιφερική φλέβα του ασθενούς.Στην συνέχεια το αίμα τοποθετείται σε ειδικά φιαλίδια με αντιπηκτικό .Ακολουθεί φυγοκέντρηση η οποία ολοκληρώνεται σε 2 στάδια.Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας ειναι η συλλογή αιμοπεταλίων σε μικρό όγκο τα οποία υπησέρχονται ειδική επεξεργασία και στην συνέχεια εγχύονται τοπικά στην πάσχουσα περιοχή υπο υπερηχογραφική καθοδήγηση για μεγαλύτερη ευστοχία. Η πρακτική εφαρμογή της μεθόδου σε συνδυασμό με τα κλινικά αποτελέσματα αποδεικνύουν οτι πρόκειται για μια έγκυρη και πολλα υποσχόμενη θεραπεία.

The post Ορθοβιολογικές θεραπείες-Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP) appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα