Αμερικανοί διπλωμάτες ζητούν στρατιωτικά πλήγματα κατά του Άσαντ στη Συρία

Δεκάδες αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν εσωτερικό memo στο οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και ζητούν στοχευμένα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υποστηρίζουν πως η προσέγγιση που ακολουθείται λειτουργεί σε βάρος της συριακής αντιπολίτευσης και βοηθά τον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. Το έγγραφο υπέγραψαν
51 αξιωματούχοι, που έχουν εμπλακεί στην εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία.

Όπως υπογραμμίζει το BBC, δεν είναι ασυνήθιστο εσωτερικά «τηλεγραφήματα αντιρρήσεων» («dissent cables») να περνούν από τα κανάλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- ωστόσο είναι πολύ σπάνιο τόσοι πολλοί διπλωμάτες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη θέση του Λευκού Οίκου.

Στο έγγραφο ζητείται να υπάρξει «αξιόπιστη» απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, διαφορετικά- όπως υποστηρίζεται- η Δαμασκός δεν θα νιώσει πίεση ώστε να διαπραγματευτεί με τους αντάρτες και θα συνεχίσει να παραβιάζει την εκεχειρία.

Από πλευράς της, η κυβέρνηση Ομπάμα επεδίωξε να ελέγξει τον αντίκτυπο της διαρροής του memo, αλλά δεν έδωσε ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο πληγμάτων εναντίον των δυνάμεων Άσαντ. Όπως αναφέρει το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως, αν και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ακούσει τις απόψεις των διπλωματών, δεν αναμένονται αλλαγές στην πολιτική Ομπάμα για τη Συρία μέσα στους τελευταίους επτά μήνες της θητείας του προέδρου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε την Παρασκευή πως το memo αποτελεί μια «σημαντική δήλωση» που θα συζητηθεί όταν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία εξαπέλυσε δεύτερο αεροπορικό πλήγμα εναντίον Σύριων ανταρτών, υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, που μάχονται κατά του ISIS, ακόμα και αφού οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν κανάλια εκτάκτου ανάγκης για να ζητήσουν από τη Μόσχα να σταματήσει μετά από το πρώτο πλήγμα.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι μικρός αριθμός Σύριων μαχητών σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα της Πέμπτης στη νότια Συρία.

Το Πεντάγωνο αποδοκίμασε το πλήγμα, κοντά στο αλ Τανφ, αναφέροντας ότι δημιουργεί προβληματισμούς σχετικά με τις ρωσικές προθέσεις στη Συρία και δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα με τη ρωσική πλευρά. Το Κρεμλίνο από πλευράς του υποστήριξε την Παρασκευή ότι είναι δύσκολος ο διαχωρισμός μεταξύ μετριοπαθών και ισλαμιστών εξτρεμιστών ανταρτών στο έδαφος, επειδή συχνά μάχονται σε μικρή απόσταση.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα