Ενδομητρίωση: 5 διατροφικές συμβουλές που βελτιώνουν τα πεπτικά συμπτώματα της πάθησης

14:01 11/9/2023 - Πηγή: InStyle

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη περίοδο της γυναίκας και να συνεχιστεί μέχρι την εμμηνόπαυση. Επηρεάζει περίπου το 10% όλων των γυναικών και κοριτσιών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως και τα συμπτώματα ποικίλλουν ανά άτομο. Αν και η ενδομητρίωση μπορεί να δυσκολέψει ορισμένες γυναίκες να μείνουν έγκυες, η σύλληψη και η απόκτηση ενός υγιούς μωρού είναι ακόμα δυνατή.

Ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο, φλεγμονή και πεπτικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν χρόνιο πυελικό πόνο και αρκετά πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, ναυτία και πόνο κατά την αφόδευση.

Η ενδομητρίωση όπως προαναφέραμε, είναι μια χρόνια πάθηση, ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και μερικές φορές ορμονοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει μαζί σας τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

5 διατροφικές προτάσεις που μπορούν να μειώσουν τα πεπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.

Ακολουθήστε μια φυτική διατροφή

Η μείωση της πρόσληψης κρέατος και η επιλογή μιας φυτικής διατροφής μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Το να ακολουθείτε μια φυτική διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε εντελώς το κρέας – αλλά θα πρέπει να έχετε περισσότερες χορτοφαγικές πηγές πρωτεΐνης μέσα στην εβδομάδα. Εντάξτε στη διατροφή σας, όσπρια όπως φασόλια ή φακές, τοφού, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μειώστε το διατροφικό λίπος

Το λίπος είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που παρέχει στο σώμα μας ενέργεια, βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών και χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τα κύτταρα. Ωστόσο, είναι ένα πυκνό μόριο που μπορεί για μερικούς ανθρώπους να είναι δύσκολο να το χωνέψουν.

Εκτός από τον περιορισμό της πρόσληψης λίπους, επιλέξτε υψηλής ποιότητας τρόφιμα, πλούσια σε ακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Προτιμήστε το αβοκάντο και τις τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, η πέστροφα και επιλογές φυτικής προέλευσης, όπως οι σπόροι chia, οι σπόροι λιναριού και τα καρύδια.

Προσθέστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Ένα υγιές πεπτικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η διάσπαση των φυτικών ινών θρέφει τα προβιοτικά στο πεπτικό σύστημα, τα οποία είναι βακτήρια που προάγουν την υγεία και υπάρχουν φυσικά στο έντερο μας. Αξιοσημείωτες επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης, ανάμεικτα μούρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο και όλα τα όσπρια.

Κάθε φορά που αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, πίνετε επιπλέον νερό για να βοηθήσετε να “μετακινηθούν” μέσω του πεπτικού συστήματος και να μειώσετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Η μέση πρόσληψη φυτικών ινών που χρειάζονται οι περισσοτερες ενήλικες γυναίκες είναι περίπου 25g ημερησίως.

Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι οργανικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, τα οποία πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο στη φιλική προς το έντερο διατροφή σας.

Η βιταμίνη C είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού και προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επώδυνα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν όλα τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι φράουλες, οι ντομάτες και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο.

Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να διευκολύνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που συνδέεται με την ενδομητρίωση. Σύμφωνα με έρευνες, η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του υγιούς ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος.

Το σύνδρομο που “επιλέγει” τις γυναίκες – Ποια είναι τα συμπτώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα