Υποχωρούν τα σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα

Στις δύο το μεσημέρι συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και την αναγνώριση της προόδου που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από την αναφορά ότι είναι μία καλή απόφαση για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταγράψει και τις εσωκομματικές ισορροπίες για τα μέτρα που διαπιστώθηκε χθες ότι υπάρχει σύγκλιση.

Από τους υπουργούς της κυβέρνησης υπέρ του δημοψηφίσματος

είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αποτελεί μία ιδιάζουσα περίπτωση για τις εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Από τους κορυφαίους υπουργούς οι Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πάνος Καμμένος δεν θέλουν εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα στους υπουργούς της κυβέρνησης να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο έτσι ώστε η συμφωνία να έρθει ακόμα πιο κοντά. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την αποδέσμευση των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε να υπάρξει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ δίνει δύο επιλογές στον Μάριο Ντράγκι αφού είτε θα επιτρέψει την περιορισμένη αγορά εντόκων γραμματίων των ελληνικών τραπεζών είτε θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άροντας όλους τους περιορισμούς.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν είναι απίθανο να αναφερθεί στην προσφυγή στη λαϊκή βούληση κάτι που έχουν πει κατά καιρούς κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά αυτή θα γίνει συνδυασμένη με το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση των κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά η αναφορά για δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές θα έχει μόνο επικοινωνιακή στόχευση αφού υπάρχει πίστη στην κυβέρνηση ότι η συμφωνία τελικά θα επιτευχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα