Ξεκίνησε η άσκηση Κύπρου - Ισραήλ ενώ το “Barbaros” κόβει βόλτες σε ακίνδυνα νερά

Ξεκίνησε σήμερα κανονικώς η κοινή άσκηση ερεύνης και διασώσεως Κύπρου και Ισραήλ εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ενώ συνεχίζεται η αμιγώς Ρωσική άσκηση σε δεσμευμένη περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη η εκτέλεση πυρών με πραγματικά πυρομαχικά, μεταξύ των οποίων και ρουκέτες.

Την ίδια ώρα και ως αυτή τη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

“Barbaros”, συνοδευόμενο πάντα από τα δύο υποστηρικτικά του σκάφη και τη φρεγάτα “Gelibolou” (F-493), φαίνεται να έχει κάνει «ένα βήμα πίσω», καθώς δεν βρίσκεται στο «Οικόπεδο Νο.3» αλλά στο ευρισκόμενο πιο πίσω «Οικόπεδο Νο.2», ενώ στη Λευκωσία, συνεδριάζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα υπό την προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, προκειμένου να λάβει και να ανακοινώσει και τα υπόλοιπα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της πρωτοφανούς τουρκικής προκλητικότητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κοινή άσκηση SAR μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, το Ισραήλ συμμετέχει εκτός από πλωτά μέσα και με αντίστοιχα πτητικά, καθώς τα ελικόπτερα SAR τα καλύπτουν – συμφώνως με το σενάριο της ασκήσεως – και μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-15, ενώ για το σενάριο της ασκήσεως έχει υπολογιστεί και σενάριο στην ξηρά (Κύπρο). Επισημαίνεται ότι πριν μερικές ημέρες και στην ίδια περιοχή πραγματοποιήθηκε διμερής άσκηση SAR μεταξύ του Αμερικανικού Ναυτικού και των Κυπριακών Δυνάμεων, υπό τον τακτικό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως της Λάρνακος, γεγονός και αυτό ιδιαιτέρως σημαντικό.

Χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Barbaros” βρισκόταν ανατολικώς του Κάβο Γκρέκο, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία M/V “Bravο” και M/V “Deep Supporter”, κινούμενο στις περιοχές των Οικοπέδων Νο.2 και Νο.3, έχοντας ξεκινήσει από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης, απέναντι από την Κερύνεια. Για τις κινήσεις αυτές του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και της ομάδος του, η Άγκυρα έχει εκδώσει οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex), δεσμεύοντας από χθες και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του Οικοπέδου Νο.9, όσο και των Οικοπέδων Νο.2 και Νο.3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS για έρευνες.

Το εξωφρενικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι αυτή την φορά η Άγκυρα δεν εκδίδει Navtex για διεξαγωγή ερευνών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπου η δική της ΑΟΖ συνορεύει με την αντίστοιχη Κυπριακή και θεωρητικώς μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά και στις νότιες πλευρές της Κύπρου, αγνοώντας τελείως οποιαδήποτε κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενεργώντας ως αυτή να μην υφίσταται.

Αυτό άλλωστε επισήμανε και στις χθεσινές δηλώσεις του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Δεν διεκδικεί εκεί κάτι η Τουρκία. Η Τουρκία φαίνεται να ενεργεί εκεί εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Άρα, ο πυρήνας της υπόθεσης είναι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, κράτος που αναγνωρίζεται διεθνώς από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, εκτός από την Τουρκία». Ο ίδιος μάλιστα, σε άλλο σημείο, κάλεσε την Άγκυρα «να ανακρούσει πρύμναν», αλλάζοντας τακτική.

«Γι΄ αυτό την καλούμε να ανακρούσει πρύμναν, όχι μόνον το πλοίο, αλλά και η εξωτερική της πολιτική, και να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, να υποβοηθήσει και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που είναι το ασφαλές πλαίσιο και για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την ευρωπαϊκή της πορεία», τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ.Βενιζέλος.

Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα χθες στον Σκαραμαγκά, και αφού διευκρίνισε ευθύς εξ αρχής ότι πρόκειται για θέμα που χειρίζεται αποκλειστικώς το ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για «συσσωρευμένη ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή, που όπως λένε και οι ναυτικοί ‘’καιρός είναι, θα περάσει’’».

Λ.Σ.Μ.

Διαβάστε επίσης:

Ντόρα Μπακογιάννη:"Δεν υπάρχουν οι 180 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θόδωρος Φορτσάκης: "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί να φύγουν οι καταληψίες του Πανεπιστημίου" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο… Πολύβιος

Δείτε πόσο θα κοστίζουν τα iPhone 6 στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα