Στα "μαλακά" ο Πιστόριους!

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα άνοιξε την τελευταία συνεδρίαση στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους αρχίζοντας την ανάγνωση της απόφασης για την επιβολή της ποινής.

Η Τοκοζίλε Μασίπα έκρινε τον Όσκαρ

Πιστόριους ένοχο για φόνο εξ αμελείας. Η ποινή του είναι πέντε χρόνια φυλάκισης και απορρίφθηκε το αίτημα για κατ' οίκον κράτηση. Επίσης καταδικάστηκε με τρία χρόνια με αναστολή για παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και άσκοπους πυροβολισμούς σε εστιατόριο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο Εισαγγελέας πρότεινε αρχικά κάθειρξη 10 ετών για τον δράστη της δολοφονίας της Ρίβα Στέενκαμπ.

Η συνήγορος του Πιστόριους εξέφρασε τις ανησυχίες της γιατί ο αρχηγός συμμορίας της φυλακής "Kgosi Mampuru" στην οποία θα μεταφερθεί ο πελάτης της, τον είχε απειλήσει ανοιχτά.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την ποινή του αθλητή, η ψυχολόγος του Λορ Χάρτσενμπεργκ, η οποία κλήθηκε από την υπεράσπιση να καταθέσει, είχε πει πως "έχουμε μπροστά μας έναν τσακισμένο άνθρωπο, που έχει χάσει τα πάντα".

"Έχει χάσει την ηθική και επαγγελματική του υπόληψη, έχει χάσει τους φίλους του, έχει χάσει την καριέρα του και κατά συνέπεια τη δυνατότητα να κερδίσει τα προς το ζην και την οικονομική του ανεξαρτησία" είπε η ψυχολόγος. "Σε συναισθηματικό επίπεδο, η εικόνα που έχει για τον ίδιο, για την αξία του και για την ταυτότητά του έχει πληγεί σοβαρά" πρόσθεσε.

Απαντώντας στις δηλώσεις της ψυχολόγου, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ επικεντρώθηκε στην οδύνη της οικογένειας του θύματος: "Εδώ έχουμε έναν τσακισμένο άνθρωπο, αλλά είναι εν ζωή" είπε.

Επιπλέον, ο Τζερι Νελ παρατήρησε: "μας κάνει εντύπωση που η ψυχολόγος δεν ανέφερε το παραμικρό για τη νέα σχέση που διατηρεί ο Πιστόριους".

Οι γονείς της Ρίβα Στέενκαμπ είχαν δηλώσει απογοητευμένοι με την απόφαση του δικαστηρίου, που σήμαινε ουσιαστικά απαλλαγή του Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Ο Όσκαρ Πιστόριους είχε καταδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από κακουργιοδικείο της Πραιτώριας για τον θάνατο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, αποφεύγοντας την καταδίκη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Επίσης, ο Πιστόριους βρέθηκε ένοχος για άσκοπο πυροβολισμό, όταν χρησιμοποίησε το πιστόλι του κάτω από το τραπέζι πολυσύχναστου εστιατορίου του Γιοχάνεσμπουργκ.

Την ενοχή του Πιστόριους για ανθρωποκτονία από αμέλεια στήριξε η δικαστής Μασίπα στο σκεπτικό ότι όταν ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές με το πιστόλι του των εννέα χιλιοστών, προς την πόρτα του λουτρού, δεν γνώριζε ότι η Ρίβα Στέενκαμπ βρισκόταν πίσω από αυτήν, πιστεύοντας ότι είχε πέσει θύμα διάρρηξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα