Το βαθμολόγιο των υπουργών (ΠΟΣΟΣΤΑ)

Του Δημήτρη Κουνιά - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ηχηρό «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα της πλειονότητας των υπουργών της χτυπούν οι πολίτες, καθώς, σύμφωνα με τη μέτρηση της Metron Analysis, δεκαέξι από τους είκοσι υπουργούς παίρνουν «βαθμό» κάτω από τη βάση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι πολίτες κρίνουν αρνητικά το έργο των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Παιδείας, Υποδομών, Εργασίας, Υγείας, Εξωτερικών, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εσωτερικών,

Πολιτισμού, Δικαιοσύνης, Μακεδονίας-Θράκης, Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδίδοντας εύσημα μόνο σε τέσσερα μέλη της κυβέρνησης, την Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Βασίλη Κικίλια και τον Γιάννη Μανιάτη.

ΙΣΧΥΡΟ «ΧΑΡΤΙ»

Η υπουργός Τουρισμού αναδεικνύεται στη δημοφιλέστερη πολιτικό και στο ισχυρό «χαρτί» της κυβέρνησης, με τους πολίτες να την αξιολογούν θετικά σε ποσοστό 59%, κάτι που ερμηνεύεται από την καλή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας το καλοκαίρι. Αντίστοιχη είναι η εικόνα της κοινής γνώμης και για το έργο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που κατατάσσεται δεύτερος στο «χρηματιστήριο των υπουργών», με ποσοστό 41%. Τρίτος σε θετικές γνώμες είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (30%), ο οποίος όμως αξιολογείται αρνητικά από το 43% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί ο υπ. Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, με 28%, ο υπ. Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με 27%, και ο υπ. Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει θετικό πρόσημο, κάτι που αποδίδεται στις πρόσφατες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στο μέτωπο της τρομοκρατίας.

Στην έβδομη θέση της λίστας βρίσκεται ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και η πρώτη δεκάδα κλείνει με τους Γιάννη Βρούτση (23%), Μάκη Βορίδη (21%) και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αναδεικνύεται στον πιο αντιδημοφιλή υπουργό της κυβέρνησης, με 60% των πολιτών να αξιολογούν αρνητικά το έργο του στην έδρα της ελληνικής διπλωματίας.

Στις υπόλοιπες θέσεις τοποθετούνται οι υπουργοί Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με 20%, Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, με 20% και Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με 19%, που δείχνει να έχει αντίστροφη πορεία σε σχέση με αυτήν του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα, δεδομένου ότι ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας είχε μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Στη 14η θέση τοποθετείται η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με 18%, και ακολουθούν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, με 16%, Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, με 13%, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, με 12%, Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, με 11%, Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, με 10%, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, με 4%, ο οποίος είναι το μοναδικό στέλεχος της κυβέρνησης του οποίου το έργο δείχνουν να μη γνωρίζουν οι πολίτες, καθώς ένα ποσοστό 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τον αξιολογήσουν.

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πίνακας με τις δημοφιλίες των υπουργών, και δη των «γαλάζιων», στους ψηφοφόρους Ν.Δ. και «Ελιάς». Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται τα ονόματα που έχουν μπει ήδη στο κάδρο των δελφίνων για την επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας και συνολικά της Κεντροδεξιάς, καθώς και πρόσωπα που θεωρείται πως θα παίξουν κεντρικό ρόλο στο μέλλον της παράταξης. Στην κορυφή φιγουράρει η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, που κερδίζει συνεχώς πόντους στο εσωκομματικό ακροατήριο. Πολύ ψηλά, στη δεύτερη θέση, εξακολουθεί να βρίσκεται και ο νέος επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει στα χέρια του το χαρτοφυλάκιο που συντονίζει την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Την τέταρτη, την πέμπτη και την έκτη θέση καταλαμβάνουν, αντίστοιχα, Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης και Β. Κικίλιας, που εμφανίζεται ενισχυμένος μετά τις τελευταίες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. Σε ό,τι αφορά τους «πράσινους» υπουργούς (πάντα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και της «Ελιάς»), πρώτος σε δημοφιλία είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, τον οποίο ακολουθεί ο Α. Λοβέρδος. Εντύπωση προκαλεί ότι πίσω από τον υπουργό Παιδείας πλασάρεται ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος βρίσκεται πιο μπροστά από τον Μ. Χρυσοχοΐδη, που καταλαμβάνει την αμέσως επόμενη θέση.

Διαβάστε επίσης:

Εκνευρισμένος με τις διαρροές ο Κώστας Καραμανλής

To Life Style στην υπηρεσία της Όλγας Κεφαλογιάννη

Ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά θέλει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα