Σαν σήμερα σκοτώθηκε στον πόλεμο ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος

Μία ξεχωριστή ημέρα Μνήμης είναι η σημερινή για τον Δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, καθώς σαν σήμερα, στις 4 Νοεμβρίου 1940, σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τους Ιταλούς στο Νεστόριο Καστοριάς ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος, που βρισκόταν στο μέτωπο όχι με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα ως στρατιωτικός ανταποκριτής, αλλά ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Μηχανικού.

Πρόκειται για τον αείμνηστο Κωστή Παπαδάκη, ο οποίος, όπως αλιεύσαμε και στον ιστότοπο www.history-of-macedonia.gr, "γεννήθηκε

στο Βάτο, ένα μικρό χωριό του Ρεθύμνου, το 1911, μα πέρασε όλα τα σχολικά του χρόνια στην πόλη του Ρεθύμνου, όπου ο πατέρας του εργαζόταν στο δικαστικό κλάδο.

Από μαθητής ξεχώρισε για την ευστροφία του, την αγάπη του για μάθηση, για τη μελέτη πολλών εξωσχολικών βιβλίων, τις πρωτοβουλίες του στη σχολική ζωή.

Μαθητής ακόμα άρχισε να αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, με το ψευδώνυμο “Κωστής Πάλμης” και δημοσίευσε την πρώτη και μοναδική του ποιητική συλλογή.

Στην Αθήνα φοίτησε και τελείωσε τη Νομική Σχολή. Παράλληλα με τη μεγάλη όρεξη που είχε ήδη για τη δημοσιογραφία, άρχισε να εργάζεται στο “Ελεύθερο Βήμα” όπου ο Λαμπράκης, διακρίνοντας ήδη τις ιδιαίτερες ικανότητές του αγκάλιασε με στοργή και προώθησε τις φιλοδοξίες του.

Τον Σεπτέμβρη του 1940 τον έστελνε στο Λονδίνο, ανταποκριτή της εφημερίδας. Μα τους πρόλαβε ο πόλεμος. Έπρεπε τώρα να φύγει για το Μέτωπο, σαν πολεμικός ανταποκριτής. Μα ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία κατετάγη στο στρατό, σαν έφεδρος αξιωματικός του Μηχανικού".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, η ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Νεστορίου Καστοριάς, ένα πανέμορφο χωριό του Γράμμου, τον τίμησαν για την υπέρτατη θυσία του στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα