Ρωμανιάς: "Αναστολή επ' αόριστον στην ρήτρα των επικουρικών λόγω διαπραγμάτευσης"

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνιών Ασφαλίσεων, κ. Γιώργος Ρωμανιάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Με αφορμή τη διατύπωση περί αναστολής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και όχι κατάργησης ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι καταρχήν δεν το είπα εγώ το είπε ο κ. Μητρόπουλος και εγώ διευκρίνισα ότι πρόκειται περί αναστολής επ’ αόριστον και εξήγησα ότι αυτό το κάναμε διότι δεν θέλαμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά την περίοδο αυτή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.
Βάλαμε λοιπόν την

έκφραση «αναστολή επ’ αόριστον», βάλαμε αναστολή χωρίς να βάλουμε χρονικό περιθώριο στην πραγματικότητα είναι το ίδιο πράγμα, δεν καταλαβαίνω γιατί δημιουργήθηκε τέτοιος θόρυβος.
Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε στη σκληρή διαπραγμάτευση ήταν πιο εύκολο απέναντι στους δανειστές να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση αναστολή χωρίς όμως χρονικό περιθώριο παρά να βάλουμε τη λέξη κατάργηση. Μας έδινε μια διαπραγματευτική χαλαρότητα. Στην πράξη άλλωστε την έχουμε καταργήσει, δεν την εφαρμόζουμε ήδη δηλαδή οι συντάξεις οι επικουρικές καταβάλλονται χωρίς να υπάρχει μείωση.

Ερωτηθείς αν έχουν διασφαλιστεί οι συντάξεις για το τέλος Μαΐου ο γενικός γραμματέας σημείωσε οτι "Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις συντάξεις, θα καταβάλλονται κανονικότατα. Χρήματα για τις συντάξεις υπάρχουν διότι τα
ταμεία έχουν τη δυνατότητα.
Με αφορμή την κριτική του κ. Βρούτση για τα αποθεματικά των ταμείων ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι "Ας μας πει για ποιο λόγο κατάργησε τη ρήτρα αφού προηγουμένως κούρεψε τα αποθεματικά. Γιατί αυτό έγινε, ήρθανε πήραν από τα επικουρικά τα αποθεματικά τους τους είπανε μετά ότι δεν έχετε λεφτά και βάλανε τη ρήτρα που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι σε δυόμιση χρόνια καταργείται τελείως η επικουρική ασφάλιση.

Για την τράπεζα της Ελλάδος ο κ Ρωμανιάς απάντησε ότι "Θα ήταν χρήσιμο κάποια ώρα να μιλήσουμε για τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος γύρω από την χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Τα Ταμεία δίνανε και δίνουνε μετρητά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ρευστά διαθέσιμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος παίρνει τα μετρητά και χωρίς να ρωτήσει τα Ταμεία επενδύσει με δική της επιλογή και δική της υπευθυνότητα τα επενδύει σε ομολόγα. Τα ομόλογα αυτά αν τα πουλήσει μετά η τράπεζα, αφού την επένδυση την έκανε με δική της πρωτοβουλία και χωρίς να ρωτήσει τα ταμεία, θα πρέπει να επιβαρυνθεί η ίδια με την διαφορά τιμής αγοράς και πώλησης. Αυτό που γίνεται με την τράπεζα της Ελλάδος είναι αδιανόητο. Παίρνει μετρητά, τα επενδύει και στην συνέχεια αν οι επενδύσεις της δεν πάνε καλά χρεώνει τα Ταμεία και αυτό είναι μόνιμο.

Ερωτηθείς για την προσπάθεια να σπάσει ομόλογο για να πληρωθούν οι συντάξεις ο ίδιος υπογράμμισε ότι "Δεν έγινε προσπάθεια, συζητήθηκε απλώς στο ΔΣ του επικουρικού Ταμείου … θα βρούμε την διαδικασία με άλλο τρόπο. Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο το οποίο είναι για τις επικουρικές συντάξεις από εκεί θα πάρουμε ότι χρειαστεί και αν λείψει και κάτι θα το καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επομένως δεν υπάρχει κανένα θέμα έγινε πολύ συζήτηση για το τίποτε, υπάρχει όμως τεράστιο ζήτημα για τον τρόπο που η τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιεί τα ρευστά τα οποία παίρνει από τα Ταμεία".

Keywords
Τυχαία Θέματα