Εκλογές το καλοκαίρι "βλέπει" ο Καλύβης (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα σήμερα είναι μεγάλη η πιθανότητα να χρειαστεί το καλοκαίρι να απευθυνθούμε στην λαϊκή ετυμηγορία, δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, και στον Νίκο Ευαγγελάτο ο υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης.


Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Οι προσδοκίες είναι αυξημένες, οι δυσκολίες είναι εξίσου μεγάλες και χαρακτηρίζοντας την εβδομάδα που διανύουμε «διαβολοβδομάδα διότι θα προκύψουν μια σειρά ζητήματα», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το καλοκαίρι.


Συγκεκριμένα ανέφερε «φτάνουμε προς το τέλος, θα αξιολογήσουμε όλοι τη συμφωνία και το κόμμα και η κοινωνία και προφανώς αυτό το οποίο θέλουμε εμείς και έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να κάνει είναι να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε τα όποια μέτρα να μην έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και να υπάρχει μια σύνδεση με το μέλλον. Διότι αν είναι να πάρουμε κάποια μέτρα για να πάρουμε την επόμενη δόση τότε είναι δώρον αδωρον, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους και το θέμα της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας. Σε αυτή τη λογική κινείται ο πρωθυπουργός και κάποιο αποτέλεσμα θα έχουμε».

Ο κ. Καλύβης συμπλήρωσε επίσης: «Αυτή τη στιγμή είναι μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη, το αποτέλεσμα δεν το έχουμε μπροστά μας για να το κρίνουμε ωστόσο το ότι δημιουργήθηκαν πρόσθετες δυσκολίες όντως αυτές υπάρχουν και αυτές υποχρεώνουν πολλές φορές όχι να αλλάξεις το πρόγραμμά σου αλλά πιθανά να τροποποιήσεις το ρυθμό εφαρμογής διότι δεν υπάρχει καμία διακήρυξη από κανέναν ότι θα εγκαταλείψουμε το πρόγραμμά μας. Οι δυσκολίες υπάρχουν άλλωστε αυτό που ανέφερε ο κ.Μάρδας όπως και ο κ.Δραγασάκης ότι υπήρχαν ταμειακά ελλείμματα και πρωτογενές πλεόνασμα πολύ μικρότερο κατά 2 δις αυτό ήταν μια πραγματικότητα. Συνεπώς το έδαφος πάνω στο οποίο ήθελες να οικοδομήσεις μια πολιτική ήταν διαφορετικό από αυτό το οποίο προσδοκούσες.


Αναφερόμενος στην στάση των δανειστών τόνισε: Η σκληρότητα των ευρωπαίων και οι εκβιασμοί είναι μια παράμετρος την οποία θα την αξιολογήσουμε στο τέλος ωστόσο σήμερα αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει μια πολιτική διάσταση στην συμπεριφορά τους διότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι απειροελάχιστο. Εμείς με εντιμότητα πήγαμε και μιλήσαμε με τους ευρωπαίους, τους είπαμε ότι έχουμε μια λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορείτε να την ακυρώσετε. Δεύτερο ζήτημα είναι ότι εμείς δεν ζητάμε την εφαρμογή του προγράμματος του προηγούμενου άρα δεν ζητάμε και τα λεφτά του προγράμματος τα 7,2 δις. Ζητήσαμε να υπάρχει μια ρευστότητα μέσα από την αύξηση των εντόκων γραμματίων ή αυτά που μας χρωστούσαν το 1,9. Αυτό δεν το κάνανε παρότι θεωρητικά και στην κουβέντα στην ουσία το είχαν αποδεχτεί και υπαναχώρησαν στην πορεία για ευνόητους λόγους. Άρα νομίζω ότι εμείς προχωράμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά ταυτόχρονα εφαρμόζουμε μέτρα, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Τα θέματα της παιδείας, τα θέματα της υγείας για τους ανασφάλιστους, το θέμα των 100 δόσεων … όλα αυτά συνιστούν ια πολιτική η οποία αφορά την καθημερινότητα του πολίτη άρα δεν είναι ότι απλά διαπραγματευόμαστε, διαπραγματευόμαστε και την ίδια ώρα εφαρμόζεται μια άλλη πολιτική».

Για Κωνσταντοπούλου
Με αφορμή τη φράση της κας Κωνσταντοπούλου «σχήμα λόγου ότι θα καταργηθούν τα μνημόνια με ένα νόμο», ο κ. Καλύβης σχολίασε: «Χάνουμε την ουσία μερικές φορές. Όταν έχεις 520 εφαρμοστικούς νόμους οι οποίοι συγκροτούν το μνημόνιο είναι λογικό ότι αν πας στην λογική του ενός νόμου θα έχει διακηρυκτικό χαρακτήρα. Η εφαρμογή του αντιμνημονίου στην ουσία είναι διαφορετικοί νόμοι όπως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάποιους νόμους περνάει. Άρα όλα τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά στην ουσία θα συγκροτήσουν αυτό που λέμε μια εναλλακτική πολιτική απέναντι στο μνημόνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα