Πρόβα τζενεράλε για τις Προεδρικές εκλογές η ψήφος εμπιστοσύνης

Του Γιώργου Λυκουρέντζου – Εφημερίδα Παραπολιτικά


Θρίλερ για γερά νεύρα προμηνύεται να προκαλέσουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί των κοινοβουλευτικών δυνάμεων ενόψει της ψηφοφορίας επί του αιτήματος παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση. Όχι τόσο για το αν η κυβέρνηση θα αποσπάσει την ψήφο της Βουλής, όσο γιατί οι οριακές πλειοψηφίες, αλλά και η αναπόφευκτη σύνδεση του αποτελέσματος της ψήφου εμπιστοσύνης με την Προεδρική εκλογή αναγκάζουν τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να «κατεβαίνουν» στη

Βουλή με συγκεκριμένους -αριθμητικούς μάλιστα- στόχους για το αποτέλεσμα. Συνέπεια όλων αυτών είναι το παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις και η προσέγγιση κυρίως των ανεξάρτητων βουλευτών να οργιάζουν.

Στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον ανεξάρτητο βουλευτή να πει «ναι» στο αίτημα της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης


ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, και της κυβέρνησης γενικότερα, το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει έστω και μία θετική ψήφος πάνω από τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι το κλίμα αλλάζει υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η σημερινή δύναμη των δύο κυβερνητικών Κ.Ο. ανέρχεται στους 154 βουλευτές, εκ των οποίων οι 126 από τη Νέα Δημοκρατία και οι 28 από το ΠΑΣΟΚ. Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, η οποία γνωρίζει καλά τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, μιλώντας στα «Π» εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον ανεξάρτητο βουλευτή να πει «ναι» στο αίτημα της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης. «Ακόμα και οι 154 θα είναι νίκη για την κυβέρνηση. Οποιοσδήποτε αριθμός πάνω από το 154, ακόμα και το 155 θα είναι τεράστια επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά. Το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, αμέσως μετά την ανακοίνωση για ψήφο εμπιστοσύνης, στο Μαξίμου πήραν μολύβι και χαρτί, θεωρώντας πως οι 156 μπορεί να είναι εφικτός στόχος. Μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εύκολα προσβάσιμη «δεξαμενή» από τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι οι προερχόμενοι από αυτόν ανεξάρτητοι Χρήστος Αηδόνης, Νικήτας Κακλαμάνης και Γιώργος Κασαπίδης, αλλά και ο Γιάννης Κουράκος, ο οποίος πριν από τους ΑΝ.ΕΛ. είχε υπάρξει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας, πάντως, εκ των τεσσάρων δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις του, όταν ρωτήθηκε, και απέφυγαν να δεσμευθούν ότι θα ψηφίσουν «ναι».
Για ακόμα μία φορά η ευρεία «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών αποτελεί το επίκεντρο της στόχευσης τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, καθώς η δική τους στάση θα καθορίσει πολλά, αλλά και θα διαμορφώσει ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο ενόψει πολιτικών εξελίξεων.
Στη σημερινή συγκυρία θεωρείται δύσκολο έως απίθανο να υπάρξουν έστω και δύο βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν «ναι». Από την άλλη, όσοι από τους ανεξάρτητους βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή ομολογούσαν ότι για αρκετούς, κυρίως όσους έφυγαν από τη ΔΗΜ.ΑΡ. (Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου, Γρηγόρης Ψαριανός κ.λπ.), αλλά και πρώην βουλευτές της Ν.Δ., όπως οι Νικήτας Κακλαμάνης και Γιώργος Κασαπίδης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πουν «όχι», με πιθανότερη λύση είτε την αποχή είτε το «παρών». Αντιθέτως, βουλευτές όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Νίκος Νικολόπουλος, η Χρυσούλα Γιαταγάνα και πιθανότατα ο Μάρκος Μπόλαρης θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

Η ευρεία «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών αποτελεί το επίκεντρο της στόχευσης τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης


Θέλει πολλά «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα «όχι». Κι αυτό γιατί, με δεδομένο ότι για να μπλοκαριστεί η Προεδρική εκλογή, θα πρέπει είτε να μη βρεθούν 180 «ναι» είτε 121 να μην ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν τα «όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης ξεπεράσουν τα 130, τότε από την επόμενη κιόλας ημέρα θα στηθεί ξανά προεκλογικό σκηνικό, αφού η κυβέρνηση θα έχει εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο έργο για τη συγκέντρωση των 180. Αντιθέτως, αν ο αριθμός των «όχι» είναι μεταξύ 120 και 130, τότε θα είναι απολύτως διαχειρίσιμος για την κυβέρνηση, εξ ου και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στο να πείσει ανεξάρτητους βουλευτές να καταψηφίσουν το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης και να μην περιοριστούν στο «παρών» ή στην αποχή. Με βάση τη σημερινή δύναμη της αντιπολίτευσης πάντως (ΣΥΡΙΖΑ 71, ΑΝ.ΕΛ. 13, Χρυσή Αυγή 16, εκ των οποίων οκτώ προφυλακισμένοι, ΚΚΕ 12, ΔΗΜ.ΑΡ. 10 και 24 ανεξάρτητοι), όλα είναι ανοικτά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως, και ο παράγοντας «Χρυσή Αυγή», καθώς οι εννιά προφυλακίσεις βουλευτών (οκτώ της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος Στάθης Μπούκουρας) ενδέχεται να ρίξουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στους 146. Θεωρείται δεδομένο πως οι προφυλακισμένοι θα ζητήσουν να μεταβούν στη Βουλή για να ψηφίσουν, ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει ο εισαγγελέας των φυλακών.

Keywords
Τυχαία Θέματα