Το τέλος της τρόικας ανακοινώνει ο Σαμαράς

Του Δημήτρη Κοτταρίδη-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Η απόφαση που ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μπορεί να αιφνιδίασε πολλούς, η αλήθεια όμως είναι πως εδώ και καιρό αυτό το ενδεχόμενο είχε πέσει στο τραπέζι, και μάλιστα ως απαρχή ενός ευρύτερου σχεδίου αλλαγής του κλίματος, η υλοποίηση του οποίου θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους πέντε μήνες, με στόχο την αύξηση των ποσοστών της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις

και την αποτροπή των διαλυτικών τάσεων στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η κυβέρνηση να διεκδικήσει με καλύτερους όρους στις αρχές του έτους την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη θητεία της.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται σοβαρά την τελευταία ημέρα της σχετικής συζήτησης στη Βουλή και πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του να κάνει την έκπληξη, ανακοινώνοντας το τέλος της τρόικας και των Μνημονίων στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «δεν θα αποτελεί πυροτέχνημα», καθώς έχει συζητηθεί τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο τελευταίο ταξίδι του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο, όσο και με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Με τον τελευταίο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στα μέσα Ιουλίου στη Φλωρεντία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν το ενδεχόμενο η αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα να ανακοινωθεί σε μία από τις φθινοπωρινές Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες που θα καταβληθούν από την κυβέρνηση για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», ήδη από τον Αύγουστο σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά είχε εκφραστεί ανοιχτά η ανησυχία πως το πολιτικό κλίμα θα ήταν τόσο βαρύ, ακόμα και μέσα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ώστε θα προκαλούσε προβλήματα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μια ευρύτερη συναίνεση όσον αφορά το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στα «Π», επισημαίνει πως «για να αποδεχθεί κάποιο σοβαρό πρόσωπο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει αλλάξει και το πολιτικό κλίμα», τονίζοντας πως «κανένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής δεν θα μπει στο παιχνίδι, αν δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί». Παράλληλα, στην κυβέρνηση θεωρούσαν πως το κλίμα στη Βουλή θα επιβαρυνόταν και από το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρούσε σε πρόταση δυσπιστίας και για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά και για λόγους ουσίας. Θεραπευτική του παραπάνω κλίματος -όπως χαρακτηριστικά λένε στην κυβέρνηση- είναι η ψήφος εμπιστοσύνης, ενώ με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνονται οι «θύλακοι» ανταρσίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς τώρα ακόμα και αυτοί που έδειχναν να λοξοκοιτούν προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ετοιμάζοντας να αμφισβητήσουν την ηγεσία του κ. Βενιζέλου, θα στοιχηθούν στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο μελλοντικές «ανατρεπτικές» κινήσεις τους, όπως για παράδειγμα κατά την ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του 2015.

Ακόμα και αυτοί που έδειχναν να λοξοκοιτούν προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ετοιμάζοντας να αμφισβητήσουν την ηγεσία του κ. Βενιζέλου, θα στοιχηθούν στις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας


ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ
Η πολιτική σταθερότητα, θεωρούν στο Μαξίμου, σε βάθος τετραμήνου είναι αναγκαία για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και η ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή θα κλείσει πολλά στόματα και θα σταματήσει την γκρίνια και την αμφισβήτηση, από όπου και αν προέρχονται. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα να δείξει θεσμική σοβαρότητα. «Η Ελλάδα μέσα στις διαπραγματεύσεις έχει μια έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση», τόνιζε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έδειχνε να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο στη Βουλή. Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς παράλληλα θα ξεκινήσει και η προσπάθεια προσέλκυσης στη Ν.Δ. στελεχών που έχουν απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., αναμένεται να διευρύνει την πρόσκλησή του σε όσους επιδιώκουν τη σταθερότητα της χώρας και την έξοδο από την κρίση, ενώ δεν αποκλείεται το «παρών» να δώσουν και δύο-τρία ονόματα-έκπληξη, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα δυναμική για το κυβερνών κόμμα. Από Δευτέρα αυτό αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς σταδιακά από τα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την προσχώρηση στελεχών που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν βρει καταφύγιο αλλού.

Σταδιακά από τα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την προσχώρηση στελεχών

Έρχονται ανάσες και στην οικονομία

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως θα βρεθούν και δυο-τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της επόμενης Παρασκευής. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνουν πως, παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα κάνει τη δουλειά του στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πως το κλίμα θα βελτιωθεί σε επίπεδο κοινωνίας, με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα παρουσιαστούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, πάντως, στις παρεμβάσεις του στη Βουλή τις επόμενες μέρες να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και επιστροφής στο παρελθόν. Ο κ. Σαμαράς θα καταστήσει σαφές πως βγαίνουμε από τα Μνημόνια και πως η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν στεφθούν με επιτυχία, η Αθήνα να μη ζητήσει καν το υπόλοιπο ποσό των δόσεων που εκκρεμεί από τους δανειστές μας.
Αν, πάντως, τα σενάρια αυτά δεν ευοδωθούν, τότε είναι σαφές πως η χώρα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογές, οι οποίες και θα έχουν προκηρυχθεί το αργότερο στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως θα έχει ως όπλα του τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και κυρίως την απομάκρυνση και του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Το δίλημμα, λοιπόν, που θα τεθεί για ακόμα μία φορά θα έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την Ελλάδα πίσω στα μνημόνια και στο οικονομικό χάος.

Διαβάστε επίσης στο parapolitika.gr:

Πρόβα τζενεράλε για τις Προεδρικές εκλογές η ψήφος εμπιστοσύνης-Δύσκολα τα μαθηματικά λόγω της οριακής πλειοψηφίαςΣενάρια ανασχηματισμού μετά από τα "καρφιά" Σαμαρά-Μίλησε για υπουργούς που διαφημίζουν τις διαφωνίες τουςΟ cool Αλέξης Τσίπρας χορεύει καλαματιανό-Το έριξε στα γλέντια και στους γάμους ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
σαμαρας, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, βουλη, δημοσκοπηση, ΠΑΣΟΚ, απρόσκοπτα, παραπολιτικα, ψηφοφορία, μερκελ, ελλαδα, εκλογες, συριζα, βενιζελος, τροικα, αθηνα, νέα, ΔΝΤ, δίλημμα, parapolitika, τσιπρας, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ψηφος εμπιστοσυνης, βερολινο, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, θητεια, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, φλωρεντια, αυξηση, απρόσκοπτα, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δίλημμα, ελλειψη, εξελιξη, επιτυχια, εφημεριδα, ιδρυση, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, μαθηματικα, μαξιμου, μηνες, πιθανοτητες, προβληματα, τρια, συγγρου, υλοποιηση, φορα, χαος, ψηφοφορία, απο δευτερα, χωρα, μια φορα, ομαδες, parapolitika, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες, ποδια, ταξιδι
Τυχαία Θέματα