Πρώτος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Κουβέλης

Έντονο παρασκήνιο υπάρχει στην Κεντροαριστερά τις τελευταίες ημέρες με φόντο τις επόμενες εκλογές. Οι τάσεις διάλυσης που επικρατούν στη ΔΗΜ.ΑΡ., σε συνδυασμό με την προοπτική εξουσίας, που γίνεται πιο ορατή από ποτέ για την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργούν πολλές και ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Αυτή τη βδομάδα κυριάρχησαν στο πολιτικό προσκήνιο οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, εκτός του ότι ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι δεν

θα στηρίξει οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για το ύπατο αξίωμα από την πλευρά της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συζητούσε πριν από λίγους μήνες. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη γίνει σχετικές συζητήσεις μεταξύ του κ. Κουβέλη και κορυφαίων κομματικών στελεχών του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Μάλιστα, στο τραπέζι έχουν πέσει και συγκεκριμένα θέματα, όπως η συμμετοχή του ίδιου του αρχηγού της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Η εν λόγω προοπτική φαίνεται να βολεύει και τις δύο πλευρές. Από τη μία, τον Φώτη Κουβέλη, γιατί βλέπει το νεοπαγές κόμμα του να μην έχει κανένα μέλλον, και, από την άλλη, τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εξυπηρετείται και η επικοινωνιακή τακτική του, με σκοπό να ενσωματώσει όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και να εμφανιστεί ως ο απόλυτος εκφραστής του, σχηματίζοντας ένα αρραγές μέτωπο στην προσπάθεια «να πέσει η Δεξιά».

Η πρόθεση αυτή του Φώτη Κουβέλη κάθε άλλο παρά κρυφή είναι το τελευταίο διάστημα, οπότε έχει ξεκινήσει να στρώνει το χαλί για μια επικείμενη συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ. αρνείται πεισματικά και σε κάθε δημόσια ή ιδιωτική συζήτηση οποιαδήποτε ανάμειξη του ονόματός του στην Προεδρολογία. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματός του, τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να φύγει, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στήριξης της ΔΗΜ.ΑΡ. για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ζυμώνοντας» το ακροατήριό του.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από το παρασκήνιο λένε πως ο Φώτης Κουβέλης έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ώστε να είναι αυτός ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγματευόμενος και για κάποια ακόμα στελέχη που θεωρεί ότι είναι δίπλα του. Στενοί συνομιλητές του προέδρου λένε πως με μια τέτοια κίνηση, εκτός των άλλων, μπορεί να «κεφαλαιοποιήσει» έγκαιρα προς όφελός του και μια ομάδα εντός του κόμματός του, που λοξοκοιτά εδώ και καιρό προς την Πλατεία Κουμουνδούρου, και να προλάβει έτσι την πλήρη διάλυση του κόμματος που δημιούργησε.

ΥΓ: Σε μία τέτοια εξέλιξη, και η Ν.Δ. μπορεί να περιμένει οφέλη από στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. που θα μείνουν «οφσάιντ».

Μου λένε ότι στη σημερινή εκδήλωση της Ν.Δ. θα δώσει το «παρών» ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς.

Ποιος πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διαδίδει ότι θα αποκαλύψει περίεργο κύκλωμα στη Δικαιοσύνη, επειδή φοβάται αυτά που έρχονται;

Keywords
Τυχαία Θέματα