Μία συνεργάτιδα του Σαμαρά στο πλευρό της Αμάλ Αλαμουντίν

Μια ξεχασμένη υπόθεση, που είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια, λόγω και του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, βάζει το αμέσως επόμενο διάστημα ψηλά στην ατζέντα της η κυβέρνηση, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και επιστρατεύοντας παράλληλα ισχυρούς «παίκτες» από το εξωτερικό και προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος. Πρόκειται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θέμα που μελετάται στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και αρκετούς μήνες, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής διεκδίκησης κυρίως έναντι του Βρετανικού Μουσείου, αλλά και μιας διεθνούς

καμπάνιας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Αφετηρία για τους παραπάνω σχεδιασμούς αποτελεί η επίσκεψη στην Αθήνα τριών στελεχών του πανίσχυρου δικηγορικού γραφείου της Αγγλίας, με την επωνυμία «Doughty Street Chambers». Τα στελέχη αυτά συνοδεύονται από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, και έφτασαν στην ελληνική πρωτεύουσα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να παρουσιάσουν τις επεξεργασμένες προτάσεις τους αναφορικά με τις επιλογές για τη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Αυτή, ωστόσο, που αναμένεται να «κλέψει την παράσταση» είναι η μία εκ των τριών δικηγόρων της «Doughty Street Chambers», Αμάλ Αλαμουντίν, που πρόσφατα νυμφεύθηκε τον διάσημο ηθοποιό του Χόλιγουντ και ορκισμένο εργένη Τζορτζ Κλούνεϊ. Εξέλιξη η οποία κάθε άλλο παρά προβληματίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς η επίσκεψή της στη χώρα μας αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης, κάτι που θα συμβάλλει θετικά στη δημοσιοποίηση του αιτήματος της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στην επίσκεψη αυτή είναι το γεγονός ότι την όλη υποδοχή της κ. Κλούνεϊ και των υπόλοιπων καλεσμένων ανέλαβε, με εντολή του κ. Σαμαρά, μία εκ των στενών συνεργατών του. Ο λόγος για την κ. Λία Δανιόλου, που ανήκει σε μία από τις πιο γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, με ρίζες από το «νησί των ισχυρών», όπως έχει καθιερωθεί να χαρακτηρίζεται η Ανδρος, και η οποία από το 2012 εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού, έχοντας στην ευθύνη της και τις επαφές του με διεθνείς προσωπικότητες.

«Η κ. Αλαμουντίν έχει μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 15 του μήνα. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα γίνει μια ξενάγηση από τον κ. Παντερμαλή, και μετά θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα των Γλυπτών. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με ένα γεύμα στο εστιατόριο του μουσείου», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η κ. Δανιόλου. Η ίδια επισημαίνει ότι η κ. Αλαμουντίν δεν επισκέπτεται τη χώρα μας ως «κυρία Κλούνεϊ», αλλά ως νομική σύμβουλος, στέλεχος ενός μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Αγγλίας. «Το συγκεκριμένο γραφείο ασχολείται με την επιστροφή αρχαιοτήτων και με αυτό συνεργάζονται διάφορα μουσεία. Εδώ θα γίνει ένα μίτινγκ για να δώσουν συμβουλές ως προς το πώς μπορεί η Ελλάδα να κινηθεί με άλλους τρόπους για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», προσθέτει και εξηγεί ότι τα τρία στελέχη έρχονται κομίζοντας μια πρόταση στην κυβέρνηση.

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ

Η κ. Δανιόλου όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε επικοινωνία με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο και τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και άφησε σε όλους τις καλύτερες των εντυπώσεων. Η ίδια, εξάλλου, «έχοντας ζήσει για χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και έχοντας εμπειρία από τέτοιες διαδικασίες», όπως αναφέρουν άνθρωποι που τη γνωρίζουν, είναι ικανή να φέρει εις πέρας με επιτυχία κάθε τι που αναλαμβάνει.

Η συνεργάτιδα του κ. Σαμαρά, πάντως, δεν ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο της πολιτικής. Εχει ΒΑ στη ζωγραφική από την Byam Shaw School of Drawing and Painting, ενώ αφιερώθηκε για πολλά χρόνια στην εσωτερική διακόσμηση, στον σχεδιασμό και στην εκτύπωση χειροποίητων υφασμάτων. Εχει ζωγραφίσει κεραμικά και σχεδιάζει κοσμήματα, ενώ έχει διατελέσει εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά φιλανθρωπικά σωματεία και ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα στη Μ. Βρετανία.


Νέα στρατηγική και δημιουργία θεσμού «πρέσβης των Γλυπτών»

Μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν έφτασαν στην Αθήνα και άλλοι δύο εξέχοντες νομικοί, που έχουν μάλιστα ασχοληθεί ενεργά στο παρελθόν με το θέμα των Γλυπτών. Ο λόγος για τους Τζέφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλής του βρετανικού δικηγορικού γραφείου «Doughty Street Chambers», και Νόρμαν Πάλμερ, που ειδικεύεται σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι φέρουν και τον τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel).

Η ομάδα των τριών νομικών στελεχών θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου συνοδευόμενη από τον Ντέιβιντ Χιλ, προκειμένου να συζητήσουν τη «νέα στρατηγική», όπως αναφέρουν, στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνεται η δημιουργία του θεσμού «πρέσβης των Γλυπτών», τα καθήκοντα του οποίου θα αναλαμβάνουν διεθνείς προσωπικότητες, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη υπέρ της επιστροφής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαίνοντα ρόλο σε αυτή τη στρατηγική αναμένεται να έχει και η κ. Αλαμουντίν, αναλαμβάνοντας χρέη «λομπίστα» των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό. Για εκείνη, εξάλλου, δεν είναι άγνωστη η συγκεκριμένη αποστολή, καθώς είχε συμμετάσχει στη σύνταξη της έκθεσης νομικών συμβουλών προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών, που δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 από το ίδιο δικηγορικό γραφείο. Αρκετοί, δε, είναι όσοι πιστεύουν ότι αυτή «κρύβεται» πίσω από την ενασχόληση του Τζορτζ Κλούνεϊ με το θέμα και τις υποστηρικτικές θέσεις που εκείνος διατύπωσε πρόσφατα.

Διαβάστε επίσης:

Έφθασε στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν

Δείτε με ποιά Ελληνίδα μένει η Αλαμουντίν στην Αθήνα!

Αλαμουντίν... Ελλάδας, αξίας 10.885,50 ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα