Αλλάζει πολιτική στάση ο Κώστας Καραμανλής

Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με τη σκέψη ότι δεν ήθελε να δώσει την αφορμή να τον κατηγορήσουν ότι με τη στάση του υπονόμευσε την παράταξη, ο Κώστας Καραμανλής δείχνει να αλλάζει τακτική σε σχέση με όσα σκόπευε να κάνει μερικούς μήνες πριν. Το ενδιαφέρον είναι ότι έχει έλθει σε αντίθεση με στενούς συνομιλητές και πολιτικούς φίλους του, οι οποίοι, ενώ νοιάζονται για την παράταξη, πιστεύουν ότι όσον αφορά στον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, θα κάνει λάθος κινήσεις, που ενδεχομένως να του στοιχίσουν πολιτικά στο μέλλον.

Η πρώτη σαφής ένδειξη ότι

ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε να μεταβάλλει τις απόψεις του ως προς τις κινήσεις του -τις οποίες, παρεμπιπτόντως, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στελέχη και οπαδοί της Ν.Δ.- ήταν όταν αποφάσισε να μετάσχει στον εορτασμό, στη Χαλκιδική, για τα 40 χρόνια του κόμματος. Η απόφαση ήταν ασφαλώς δύσκολη, υπό την έννοια ότι η απουσία του θα σχολιαζόταν ποικιλοτρόπως. Παρ’ όλ’ αυτά, η αρχική απάντησή του στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, τον Δημήτρη Σταμάτη, που του μετέφερε την πρωθυπουργική πρόσκληση, ήταν αμφίσημη και άφηνε πολλά περιθώρια να την ερμηνεύσει κανείς ως αρνητική! Το ενδεχόμενο αυτό ήταν φυσικό να θορυβήσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος πήρε ο ίδιος τον Κώστα Καραμανλή στο τηλέφωνο. Οπότε ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αρνηθεί, πολύ περισσότερο αφού πληροφορίες που είχαν φτάσει στ’ αυτιά του ανέφεραν ότι η επιτυχία, από πλευράς προσέλευσης κόσμου, στη συγκεκριμένη εκδήλωση εξαρτιόταν και από τη δική του παρουσία. Για την εκδήλωση της Αθήνας τα πράγματα ήσαν πιο εύκολα, αφού ο Κ. Καραμανλής, που παρευρέθηκε στη Χαλκιδική, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τον εδώ εορτασμό.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Η ικανοποίηση από τον Κώστα Καραμανλή της παράκλησης αυτής του πρωθυπουργού ακυρώνει και την παλαιότερη πρόθεσή του -όπως την είχε εκφράσει σε συνομιλητές του, που εμπιστεύεται- να μην κατέβει ως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Η αλλαγή στάσης του Κώστα Καραμανλή ενδεχομένως σηματοδοτεί την πρόθεσή του να τηρήσει μεν στάση αναμονής για τα πολιτικά μελλούμενα, όμως εντός της Ν.Δ. και πάντως ως ενεργός βουλευτής. Ο ίδιος, ιδιαιτέρως απογοητευμένος από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και γνώστης των πραγματικών αριθμών -διότι δεν του λείπει η ενημέρωση, έσωθεν και έξωθεν-, αντιμετωπίζει σε πολύ ρεαλιστική βάση τα περιθώρια που έχει όποιος αναλάβει την εξουσία για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η πολιτική ωριμότητα σε όλο το σύστημα ακόμη ελλείπει. Με τον ρεαλιστικό αυτό τρόπο -αλλά και με την πρόσθετη παρατήρηση ότι αυτός είναι ο τελευταίος που θα υπονόμευε τον πρωθυπουργό- απαντά σε όσους είτε τον σκέπτονται είτε τον έχουν προτείνει ως τον μοναδικό παράγοντα επανασυσπείρωσης της κατακερματισμένης πλέον κεντροδεξιάς παράταξης. Και μάλιστα με δημόσιες δηλώσεις τους.

ΠΡΟΕΔΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Αντιθέτως, ο Κώστας Καραμανλής, πιστεύοντας ότι έχει ωριμάσει πλέον, μετά από τόσα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της Προεδρευομένης Δημοκρατίας, η ώρα για το μεγάλο βήμα, εκτιμά ότι πρέπει να γίνει άμεσα αναθεώρηση του Συντάγματος, με αλλαγή και του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, απ’ ευθείας από τον λαό, και με διευρυμένες τις αρμοδιότητές του, ώστε να αποτελεί πράγματι ρυθμιστή του πολιτεύματος και όχι διακοσμητικό στοιχείο. Στη μεγάλη αυτή πολιτειακή αλλαγή, που θα προσομοιάζει στα πολιτειακά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, όμως, και όχι ως «συγκολλητική» απλώς ουσία για την εξασφάλιση του αριθμού των 180 βουλευτών, τώρα. Η απώτερη αυτή βλέψη του Κώστα Καραμανλή τον κάνει να πιστεύει ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί παραμένοντας ο ίδιος ενεργός βουλευτής, αλλά και κομματικό κεφάλαιο στη Ν.Δ. Αντιθέτως, μία απουσία του από την πολιτική μάχη, ανεξαρτήτως του πώς θα ερμηνευόταν, κατά πάσα πιθανότητα θα συνέβαλλε σε μία ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση της Ν.Δ., σε μία ακόμη μεγαλύτερη εκλογική ήττα, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην ανασυγκρότηση του κόμματος.


Το ενδεχόμενο της νέας υποψηφιότητας και η προοπτική μιας ήττας

Συνεργάτες του κ. Κώστα Καραμανλή τού έχουν αναλύσει διεξοδικά τα ρίσκα μιας πιθανής συμμετοχής του στις εκλογές υπό τη σημαία της Ν.Δ. Ειδικότερα, του επισημαίνουν ότι:

Με τη συμμετοχή του στις εκλογές επικυρώνει τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί και έχουν αποξενώσει τη Ν.Δ. από τον δικό της, αστικό κόσμο. Βεβαίως, ο κ. Καραμανλής ως βουλευτής ψήφιζε τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να μην της προκαλέσει κάποιο σοβαρό ρήγμα. Ομως είναι διαφορετικό θέμα η ψήφιση νομοσχεδίων και άλλο η συνολική επικύρωση του τρόπου που πολιτεύθηκε μία κυβέρνηση με την εκλογική συμμετοχή του. Πέραν δε αυτού, θα είναι ο κ. Καραμανλής υποχρεωμένος να κάνει δήλωση στήριξης της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, καθώς είναι βέβαιο ότι θα του ζητηθεί κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ορισμένοι βουλευτές που θεωρείται ότι ανήκουν στην καραμανλική πτέρυγα μοιάζουν εκτεθειμένοι, καθώς είναι αυτοί που σήκωσαν το βάρος της ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης για αντιλαϊκά μέτρα και, επιπροσθέτως, δεν άφησαν να μονοπωλεί το ΠΑΣΟΚ την κοινωνική ευαισθησία!

Επειδή εδραιώνεται πλέον η εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα είναι ο ηττημένος των εκλογών, είναι βέβαιο ότι ο ηττημένος αρχηγός θα σπεύσει να επιμερίσει τις ευθύνες. Ιστοσελίδες προσκείμενες στο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για τα βαρίδια του καραμανλισμού, στα οποία βεβαίως περιλαμβάνουν και τον κ. Καραμανλή. Με δεδομένο δε ότι για τη διακυβέρνηση Καραμανλή έχουν αφεθεί αιχμές από τη σημερινή Ν.Δ., πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μια ήττα θα συμπεριλάβει επιτηδείως ως υπαίτιό της και τον πρώην πρωθυπουργό!

Μετά από μία ενδεχόμενη ήττα της Ν.Δ. και τα όσα θα επακολουθήσουν, δεν θα είναι τόσο ισχυρός ο Κώστας Καραμανλής ώστε να πάρει την παράταξη στις πλάτες του για ένα νέο κεντροδεξιό ξεκίνημα.

Ηδη διαπιστώνεται κινητικότητα, αρχηγικής προοπτικής, μέσα στη Ν.Δ., είτε με την προβολή των θέσεων του Απόστολου Τζιτζικώστα είτε με την επάνοδο στο πολιτικό προσκήνιο και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία κινείται προσεκτικά, αλλά κάνει αισθητή πλέον την παρουσία της. Μια τέτοια κινητικότητα είναι πολύ πιθανό να κάνει τον κ. Καραμανλή να «χάσει γύρους» στο αύριο της Ν.Δ. ή της ανανεωμένης Κεντροδεξιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα