Κουμουτσάκος: "Πρέπει να διαμορφώσουμε γρήγορα εναλλακτική πρόταση"

Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την αγωνία της κ. Μπακογιάννη και την βεβαιότητά της ότι αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες o κ.Κουμουτσάκος συμφώνησε και τόνισε ότι "αγωνία

υπάρχει διάχυτη και εύλογη διότι βρισκόμαστε πραγματικά όχι το παρά πέντε, στο παρά μισό. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει και θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, δεν ξέρω αν θα είναι την Παρασκευή το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, εκείνο που θα προκαλέσει όμως έναν τευτονικό σεισμό, αρνητικό στην αγορά και στην εικόνα τη διεθνή της χώρας και στην αξιοπιστία της και έναντι των πιθανών επενδυτών και έναντι των αγορών και έναντι των πολιτικών ηγεσιών και έναντι των λαών, είναι η μη καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ.

Με αφορμή την δήλωση του κ. Σγουρίδη ότι υπάρχουν τα χρήματα για την δόση προς το ΔΝΤ ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι: "Η αλήθεια είναι ότι είμαστε χαμένοι στις δηλώσεις που λένε την ίδια μέρα το ένα και το άλλο. Δεν ξέρω αν ο κ. Σγουρίδης δεσμεύει περισσότερο με αυτά που λέει από τον κ. Βούτση. Ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε στις 5 Ιουνίου το ΔΝΤ. Τον τρόμο, την ανησυχία και την αγωνιά δημιουργούν δηλώσεις κατηγορηματικές περί μη δυνατότητος πληρωμής μιας διεθνούς υποχρέωσης της χώρας. Θέλω να τονίσω ότι τα κράτη που δεν έχουν πληρώσει κάποια οφειλή τους προς το ΔΝΤ είναι αυτή την εποχή η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και η Σομαλία. Το να ενταχτείς ή να μεταγραφείς σε αυτή την ομάδα κρατών των οποίων τους λαούς σαφώς σέβομαι, αλλά αν η χώρα ενταχτεί σε αυτή την ομάδα κρατών, πρώτα από όλα δεν υπάρχει καμία εθνική ανάταση, αξιοπρέπεια και περηφάνια. Και δεύτερον τα παρεπόμενα μια τέτοιας αδυναμίας εκπλήρωσης θα είναι δραματικά για την οικονομία. Τότε ναι, θα έχουμε και ορατό, να μην πω σχεδόν βέβαιο το σενάριο των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων διότι αυτό σημαίνει δεν θα πάρουμε τη δόση, θα δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη ψυχολογία στην αγορά και τότε ναι θα υπάρξει ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων. Αυτό δεν μπορώ να το πω για την Παρασκευή, δεν έχω τις πληροφορίες ενδεχομένως που έχει η κα Μπακογιάννη, αλλά μετά βεβαιότητας σας λέω αν συμβεί αυτό, να μην καταβάλουμε μια διεθνή μας υποχρέωση, αυτές θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Το λένε άλλωστε και όλοι οι οικονομολόγοι.

Για την διαπραγμάτευση ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι: "Αυτή η λογική της διαπραγμάτευσης ότι ουσιαστικά σε απειλώ και διαπραγματεύομαι δια της πιθανής μου αυτοκτονίας, είναι μια στρατηγική πάρα πολύ δύσκολη να βγει και πάντως πάρα πολύ επικίνδυνη. Ξεκίνησε πολύ νωρίς αυτή η διαπραγμάτευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με μια δήλωση παραδοχή, ότι εμείς δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο της ρήξη. Πάμε λοιπόν σε μια διαπραγμάτευση ντε και σώνει να τα βρούμε αλλά και η ρήξη είναι ένα πιθανό σενάριο και εμείς το αποδεχόμαστε. Αυτή ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Πείτε μου, αυτή η θέση μαλάκωσε την άλλη πλευρά, τους δανειστές μας; Τους έκανε πιο ευέλικτους, πιο δεκτικούς στα αιτήματα μας ή αντιθέτως όπως η ίδια η κυβέρνηση ομολόγει, τα στελέχη της, τους έχει σκληρύνει περισσότερο; Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αυτή η διαπραγματευτική πρακτική της εκ των πραγμάτων αποδοχής της σύγκρουσης δεν έχει αποδώσει, έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, δεν μαλάκωσε τους δανειστές ως διαπραγματευτές, τους σκλήρυνε. Και τώρα βρισκόμαστε στο πάρα μισό, στο ενδεχόμενο το απευκταίο που κι εγώ δεν πίστευα αλλά τώρα όπως σας είπα δεν ορκίζομαι, να μην υπάρξει συμφωνία. Με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία από εδώ και πέρα της χώρας".

Για τις απόψεις Γκρούγκμαν ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι: Εάν μαζί με αυτή του την ανάλυση μας πει θα έρθω να ζήσω στην Ελλάδα, να μεταφέρω τις οικονομικές μου δραστηριότητες, την οικογένεια μου και τα παιδιά μου να ζήσουν σε μια Ελλάδα που ξαφνικά σε μια νύχτα θα περάσει από το ευρώ στην δραχμή, που δεν θα μπορεί να εισαγάγει τίποτα, που τα πάντα θα εκτιναχτούν στα ύψη. Το χρέος μας που είναι σε ευρώ και σε ξένο νόμισμα γιατί ξένο νόμισμα θα είναι το ευρώ τότε, θα φτάσει σε τρισθεόρατα ύψη και πως θα εξυπηρετηθεί. Αν αυτή είναι η συνταγή όσοι την προτείνουν να μας πουν ότι έρχονται να το ζήσουν κιόλας.

ΔΗΜ.: Εικάζετε ότι αυτό υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης ως ενδεχόμενη επιλογή;

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Προσπαθώ στις πολιτικές μου αναλύσεις διαχρονικά το εργαλείο μου να είναι ο ορθολογισμός. Με αυτό το εργαλείο πιστεύω πως δεν πρέπει να είναι. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ένα αδιέξοδο που θα είναι δραματικό στην διαπραγμάτευση και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν αποκλείω καθόλου να οδηγήσει σε εμπλοκή ουσιαστικά του λαϊκού παράγοντα δηλαδή των εκλογών. Καλά το δημοψήφισμα δεν το θεωρώ ότι είναι το πιθανότερο. Θα είναι ένα ακόμα πλήγμα το να μπούμε σε μια διαδικασία εκλογική τώρα για την εικόνα της χώρας. Νέα αβεβαιότητα που θα έρθει να προστεθεί στην οικονομική, θα έχουμε και πολιτική αβεβαιότητα και δεν ξέρω και τι μπορεί να αλλάξει.

ΔΗΜ.: Εσείς κανονικά θα έπρεπε α μου πείτε ότι μπορείτε να πείσετε τον κόσμο ότι μπορεί να έρθει με τις απόψεις σας…

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Τα δημοσκοπικά ευρήματα που αφορούν τη ΝΔ, δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι κακά. Δεν είναι ικανοποιητικά και αυτό πιέζει προς την κατεύθυνση να διαμορφώσουμε πολύ γρήγορα την εναλλακτική πρόταση.
Ψήφος αναδρομικής έγκρισης δεν δίνεται στην Ελλάδα. Να ψηφιστείς για κάτι που έκανες. Πάντα ψηφίζεσαι για αυτό που υπόσχεσαι να κάνεις, και ο τρόπος. Επομένως συνήθως στην Ελλάδα καταψηφίζονται κόμματα και υπερψηφίζονται νέες προτάσεις. Αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε ως ΝΔ και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Πάντως ο χρόνος των τριών μηνών αντικειμενικά παρά το γεγονός ότι είναι ένας χρόνος πύκνωσης πολιτικών εξελίξεων, δεν είναι επαρκής. Αφήστε να δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα.
Η ΝΔ πρέπει να μπορέσει να συνεγείρει και πάλι. Αν δεν το καταφέρει αυτό δεν θα είμαστε εναλλακτική λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα