Στο αρχείο η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

Της Σοφίας Σπιγγου

Στο αρχείο προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο να μπει η υπόθεση των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, με σκοπό η χώρα να καταφύγει σε μνημόνιο, ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας.

Στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός διαπιστώνει

ότι δεν προκείπτουν αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στον επικεφαλής της αρχής Ανδρέα Γεωργίου και άλλα δυο στελέχη της, όμως σε κάθε περίπτωση την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών που θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ... ΠΡΟΣ ΑΡΧΕΙΟ

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που προτείνεται η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς πέρυσι το καλοκαίρι η ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη που ερεύνησε την υπόθεση αλλά και ο εισαγγελέας ζητούσαν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης με το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο να διαφωνεί και να επιστρέφει το φάκελο στην ανάκριση, παραγγέλλοντας μάλιστα να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε βάρος της ανακρίτριας που είχε χειριστεί την υπόθεση είχε ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ

Το πρώτο βούλευμα του αρμόδιου συμβουλίου, το οποίο ζητούσε περαιτέρω κύρια ανάκριση, "απαιτούσε" κλήση προς εκ νέου εξέταση των Ν. Στρόμπλο (σς: υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκη (σς: πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας).

Επιπλέον, ζητούσε να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, αλλά και να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.

Είχαν προηγηθεί υπομνήματα από δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικόλαου Λογοθέτη οι οποίοι είχαν καταγγείλει "μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου" στους οποίους καταλογίζουν την τεχνιτή διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, να καταφύγει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα