New York Times: Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει

Νέο άρθρο των New York Times περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για μια χώρα σχεδόν χρεοκοπημένη.

“Εγκαταλελειμμένες μπουλντόζες στους δρόμους της πόλης. Χειρουργοί εξαντλημένοι δουλεύουν όλη τη νύχτα. Οι πλούσιοι διασώζουν τα φαλιρισμένα αστυνομικά τμήματα”, ξεκινά ένα μακροσκελές οδοιπορικό της αμερικανικής εφημερίδας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζοντας

τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εντός του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αν περάσουν οι ημερομηνίες αποπληρωμής χωρίς να υπάρξει συμφωνία, “τότε όλα τελείωσαν”, όπως αναφέρει ανώνυμος έλληνας αξιωματούχος.

“Σε μια κοινωνία που έζησε για δεκαετίες με τη γενναιοδωρία των κυβερνήσεων, η κρίση είχε ισχυρό αντίκτυπο. Πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δήμοι αγωνίζονται για παρέχουν βασικές υπηρεσίες, ενώ οι υποχρηματοδοτούμενες αρχές ασφαλείας χάνουν τη μάχη με τους παράνομους μετανάστες”.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα ήδη λειτουργεί ως ένα χρεοκοπημένο κράτος. “Πρεσβείες και προξενεία και έχουν πάρει εντολή να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Αθήνα. Νοσοκομεία και σχολεία έχουν διαταγές να μην προσλαμβάνουν γιατρούς και δασκάλους”.

Μπακογιάννης: "Τα κόμματα δεν είπαν την αλήθεια"

«Τα παλιά κόμματα δεν είπαν ποτέ την αλήθεια στο λαό. Τώρα πρέπει να ζήσουμε με αυτά που παράγουμε», τονίζει στην εφημερίδα ο Κ. Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Στεράς Ελλάδας που έχει την εποπτεία 25 δήμων. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως αν ο ίδιος εξελέγη ως ανεξάρτητος, είναι γόνος μιας δεξιάς οικογένειας.

Μιλώντας στη Θήβα, ο κ. Μπακογιάννης διαπιστώνει πως το πρόβλημα της χώρας είναι μεγαλύτερο από ότι φαίνεται: το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή είναι πολύ υψηλό, τα σκουπίδια δεν μαζεύονται και οι περικοπές του προϋπολογισμού κατά 50% δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά. Εδώ και ένα χρόνο, η Θήβα προσπαθεί να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του κεντρικού δρόμου της πόλης (έργο ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ), αλλά από τη στιγμή που η κατασκευαστική εταιρεία δεν έχει λάβει χρήματα, το έργο έχει μείνει στα μισά. Το μοναδικό που θυμίζει ότι στο σημείο γίνονταν έργα είναι οι εγκαταλελειμμένες μπουλντόζες.

Κατά τον κ. Μπακογιάννη, ακόμη και στις χειρότερες ημέρες της λιτότητας τα έργα αυτά συνεχίζονταν, αλλά από τις 30 Απριλίου, όποτε και η κρίση ρευστότητας έχει δυσβάσταχτη, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να σταματήσουν οι πληρωμές.

«Τα έργα αυτά είναι η σανίδα σωτηρίας μας», δήλωσε ο κ Μπακογιάννης, ο οποίος έχει δει τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας να μειώνεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ, από 65 εκατομμύρια ευρώ πριν από τέσσερα χρόνια. «Αυτό δεν είναι κεϋνσιανή πολιτική – είναι το να βρεις λίγα χρήματα για να επισκευάσεις ένα δρόμο».

Περικοπές παντού

Μέσα σε όλα αυτά, η ασφάλεια των πόλεων δεν είναι πλέον τόσο προφανής. Το ίδιο συμβαίνει με τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί σε 10 εκατομμύρια από 40 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πριν από την κρίση. Όσο για τα νοσοκομεία, αν και οι ασθενείς έχουν διπλασιαστεί, τα μπάτζετ έχουν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

Το παράδειγμα του "Ελπίς"

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος, επικεφαλής του νοσοκομείου «Ελπίς», σημειώνει πως ο μισθός του έχει πέσει στα 1200 ευρώ από 7.400 ευρώ. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει πέσει στα έξι εκατομμύρια ευρώ από 20 εκατομμύρια που ήταν πριν από λίγα χρόνια, ενώ έχει μειωθεί και ο αριθμός των γιατρών (200 από 250).

Όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, όλοι λειτουργούν με λιγότερα. Το νοσοκομείο ανακυκλώνει τα πάντα και χρησιμοποιεί κυρίως γεννόσημα φάρμακα.

«Έχουμε μάθει ότι μπορούμε να ζήσουμε με πολλά χρήματα . Ίσως η κρίση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους - αλλά αυτοί οι καλύτεροι άνθρωποι θα πεθάνουν αν συνεχιστεί η κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ίδιος, έπαθε καρδιακή προσβολή από το συνεχές άγχος της δουλειάς. Ο Δρ. Τζάντζαρος λέει πως ένας εξασθενημένος χειρουργός είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς, αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι επιτακτικά και οι συνθήκες όχι οι καλύτερες.

Keywords
Τυχαία Θέματα