Η γραφειοκρατία εμποδίζει 12.000 θέσεις εργασίας από παραγωγή ξένων ταινιών

Πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, εάν υπήρχε δυνατότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα: επιδράσεις στην οικονομία» που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Έτσι αν ξεπερνιόντουσαν πολλά από τα εμπόδια που δυσχεραίνουν τα γυρίσματα ξένων παραγωγών στην Ελλάδα,

όπως οι δυσκολίες αδειοδότησης, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων φορέων, οι χρονοβόρες διαδικασίες, οι ασάφειες στη νομοθεσία και η μη ύπαρξη ενιαίου κοστολογίου (επομένως οι ξένες εταιρείες παραγωγής δεν γνωρίζουν καν τι πρόκειται να πληρώσουν) τότε η χώρα μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα κινηματογραφικό «παράδεισο», όπου όλοι οι μεγάλοι stars όπως ο Μπράντ Πίτ, η Αντζελίνα Τζολί και ο Τομ Κρουζ θα ήθελαν να εργαστούν!

Επίσης, αν η Ελλάδα υιοθετούσε φορολογικές πρακτικές άλλων χωρών όπως αυτές της Κροατίας, όπου υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής του 20% των εξόδων στην παραγωγή εφόσον οι δαπάνες που γίνουν στη χώρα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και δημιουργούσε ένα γραφείο εξυπηρέτησης με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών, την ανάδειξη και προβολή μιας περιοχής, τότε τα οφέλη για τους Έλληνες θα ήταν ακόμη περισσότερα.

Όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, ο οποίος παρουσίασε την μελέτη, η παραγωγή 20 ελληνικών ταινιών ετησίως με ένα μέσο προϋπολογισμό της τάξης των 450.000 ευρώ οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου συναφών δραστηριοτήτων (όπως παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικά του συνόλου των δραστηριοτήτων του οπτικοακουστικού τομέα), τότε αυτή ανέρχεται σε 686 εκατομμύρια ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12.000 θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συντετριμμένοι οι Rolling Stones για το θάνατο του σαξοφωνίστα τους

"Twin Sisters": Η ταινία με την απίστευτη ιστορία διδύμων κοριτσιών

Ένας ελληνικός κινηματογράφος στους καλύτερους της Ευρώπης

Τα 50 καλύτερα μουσικά άλμπουμ για το 2014

Συνέδριο για το μέλλον των μουσείων στο Μπενάκη

Στην Αθήνα ο dj Mosey, γιος του Νικολά Σαρκοζί

Στους κινηματογράφους η ταινία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Το βιβλίο που κάνει τον Έλληνα να ξανακερδίσει το κέφι του

Keywords
Αναζητήσεις
paragogi xenon
Τυχαία Θέματα