Κων/νος Μητσοτάκης: "Oι υπουργοί να κάθονται στο εδώλιο"

Του Σωτήρη Ξενάκη, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Την ανάγκη να ξεκινήσει αµέσως η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγµατος, έτσι ώστε η επόµενη Βουλή να προχωρήσει σε µια σειρά από απολύτως αναγκαίες θεσµικές παρεµβάσεις, επισηµαίνει µε ιδιαίτερα έντονο τρόπο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε όλες τις συζητήσεις που κάνει τον τελευταίο καιρό µε στενούς του συνεργάτες.

Ο πρώην πρωθυπουργός µε την τεράστια εµπειρία του αντιλαµβάνεται πως η κοινωνία «βράζει», οι Ελληνες απαιτούν ισονοµία για όλους και θέλουν πολιτικούς που να

κρίνονται από τη ∆ικαιοσύνη όπως κάθε πολίτης.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ».

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν ότι ο επίτιµος πρόεδρος της Ν.∆., ο οποίος αποτελεί µία από τις πλέον εµβληµατικές φυσιογνωµίες του πολιτικού κόσµου, εκτιµά ότι «η Ελλάς δεν µπορεί να βγει από τη βαθιά κρίση στην οποία παραδέρνει πολλά χρόνια τώρα, αν δεν γίνουν βαθιές αλλαγές στο Σύνταγµα. Αυτό σηµαίνει ότι η επόµενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άµεσα τη σχετική πρωτοβουλία».

Αν και παρακολουθεί µε ικανοποίηση ακόµα και πολιτικούς του αντιπάλους να µιλούν πλέον ανοιχτά για τη δικαίωση της πολιτικής που ο ίδιος θεωρούσε αναγκαία για τον τόπο από τη δεκαετία του ’80, αλλά συνάντησε λυσσαλέες αντιδράσεις και ουδέποτε υλοποιήθηκε, ο κ. Μητσοτάκης επιµένει σε µια σειρά από ζητήµατα που θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες στη σηµερινή, εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

«ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ».

Εχοντας αντιληφθεί την οργή του κόσµου για την ατιµωρησία πολιτικών που καταχράστηκαν δηµόσιο χρήµα, ο επίτιµος πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας θεωρεί σήµερα επιτακτική όσο ποτέ την ανάγκη ο πολιτικός να δικάζεται από τον φυσικό του δικαστή, όπως συµβαίνει µε τον τελευταίο Ελληνα πολίτη.

«Η µεταπολίτευση φέρει το στίγµα, το βάρος της ντροπής του άρθρου του Συντάγµατος που προβλέπει την ατιµωρησία των υπουργών. Είναι στο χέρι µας να το αλλάξουµε. ∆εν θα το κάνουµε ούτε και τώρα;», θέτει το καίριο ερώτηµα ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, συνοµιλητές του λένε ότι ιδιαίτερα για το ζήτηµα αυτό είναι τόσο κατηγορηµατικός γιατί θεωρεί ότι, αν δεν γίνει η συγκεκριµένη παρέµβαση, δεν θα φταίει ο λαός που θα καταδικάζει στο σύνολό του τον πολιτικό κόσµο, καθώς «θα δώσουµε την υπόνοια ότι κατά βάθος δεν θέλουµε να την κάνουµε».

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ.

Πέρα από την απαίτηση να δικάζονται οι πολιτικοί και να απονέµεται γρήγορα και αποτελεσµατικά δικαιοσύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους, ο κ. Μητσοτάκης στις συζητήσεις που κάνει το τελευταίο διάστηµα δίνει µεγάλη έµφαση στο ζήτηµα του εκλογικού νόµου. Ιδιαίτερα µετά τις τελευταίες δηµόσιες παρεµβάσεις τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ∆ΗΜ.ΑΡ. περί ανάγκης να υπάρξει απλή αναλογική.

«Τα τελευταία 70 χρόνια που παρακολουθώ την πολιτική, όταν η Αριστερά στερεύει από ιδέες θυµάται την απλή αναλογική», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας σαφέστατη τη διαφωνία του µε την πιθανότητα να εφαρµοστεί αυτό το εκλογικό σύστηµα στη χώρα µας. Εκτιµά µάλιστα ότι ειδικά σε αυτή τη φάση η απλή αναλογική θα ήταν καταστροφική και η χώρα θα οδηγείτο στην ακυβερνησία µε δραµατικές συνέπειες.

Οπως λένε πάντως συνοµιλητές του, θεωρεί υπερβολικό το «µπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόµµα, που ισχύει σήµερα. Είναι επίσης κάθετος στην άποψή του ότι ο εκλογικός νόµος δεν µπορεί να ορίζεται από το Σύνταγµα.

Αντίθετος είναι και µε την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στην παρούσα συγκυρία, αλλά και γενικότερα µε την ελληνική συνήθεια οι εκλογές να επισπεύδονται συχνότατα και σπανίως να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπεται από το Σύνταγµα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.

O κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγµατος ώστε να µη διευκολύνεται η πρόωρη διάλυση της Βουλής, παρά µόνο για πραγµατικά σοβαρούς λόγους και όχι για να εξυπηρετούνται συγκυριακές κοµµατικές σκοπιµότητες. Και επιµένει σταθερά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να µπορούν να εξαντλούν την τετραετία, όπως συµβαίνει στα περισσότερα πολιτισµένα κράτη του δυτικού κόσµου.

Με την εµπειρία δεκαετιών στην πολιτική ζωή της χώρας και µάλιστα σε εποχές ιδιαίτερα ταραγµένες, φίλοι αλλά και αντίπαλοι του πρώην πρωθυπουργού παραδέχονται πλέον και δηµοσίως ότι είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που σκέφτονται και µιλούν για το µέλλον και όχι για την επόµενη µέρα. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που συνήθιζε να κάνει και την περίοδο που µεσουρανούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή και το οποίο, όπως θεωρούν κάποιοι, του στοίχισε προσωπικά.

Το πολιτικό κόστος άλλωστε ήταν κάτι που και στο παρελθόν δεν έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεών του, όπως -για παράδειγµα- την περίοδο που επιχειρούσε να κάνει αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες µας ζητούν σήµερα Ευρωπαίοι και Αµερικανοί και τις κάνουµε µε το… µαχαίρι στον λαιµό.

Συνταγµατικό ∆ικαστήριο

Ο κ. Μητσοτάκης, που στα 95 του χρόνια εξακολουθεί να παρακολουθεί καθηµερινά την επικαιρότητα, να διαβάζει ελληνικό και διεθνή Τύπο και να κουβεντιάζει όχι µόνο µε σηµαντικούς παράγοντες της δηµόσιας ζωής, αλλά και µε απλούς πολίτες στην Αθήνα και στην πατρίδα του, τα Χανιά, έχει πειστεί για ένα πράγµα: τόσο η κοινωνία όσο και η επιστηµονική κοινότητα είναι έτοιµες να ξεκινήσει αµέσως η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγµατος, που θα επιτρέψει, έστω και µε τόση καθυστέρηση, να γίνουν οι αλλαγές που θα βοηθήσουν τη χώρα να ορθοποδήσει.

Προσθέτει µάλιστα ότι «είναι ίσως το µόνο θέµα που θα µπορούσαµε άνετα να συζητήσουµε τη σηµερινή, ταραγµένη εποχή, χωρίς να φθάνουµε σε ακρότητες και να καταλήξουµε σε µια συµφωνία που να καλύπτει το σύνολο του πολιτικού φάσµατος».

Μάλιστα, πιστεύει ότι ένα από τα πρώτα στην ιεράρχηση ζητήµατα που πρέπει να τεθούν είναι κι αυτό της σταθερότητας του ∆ικαίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει µιλήσει για την άµεση ανάγκη να δηµιουργηθεί και στην Ελλάδα Συνταγµατικό ∆ικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα