Βουτιά στις ευρωαγορές με Ιταλία και εμπορικό πόλεμο στο επίκεντρο

Στο «κόκκινο» άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη εν μέσω ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και μια ενδεχόμενη δημοσιονομική αναταραχή μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΕ.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,88% στο κουδούνι του ανοίγματος, οι δε τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση κατά 1,3%, καθώς όλοι οι τομείς υποχώρησαν στα πρώτα λεπτά διαπραγμάτευσης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει κατά 0,72%, ο DAX στη Φραγκφούρτη στο -1,03%,

ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,25%.

Ανάλογη εικόνα και στον ευρωπαϊκό Νότο, όπου ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,06% και ο ισπανικός IBEX 35 -1,03%.

Οι επενδυτές υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου – όπως οι μετοχές - καθώς η εμπορική διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου αποδεικνύεται ότι αποτελεί βασικό σημείο ανησυχίας για τις παγκόσμιες αγορές.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, τη στιγμή που η Κίνα φέρεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες που εξάγει στις ΗΠΑ ως το νέο της οπλο στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται.

Ιταλία vs ΕΕ

Πίσω στην Ευρώπη, οι φόβοι για μια προσεχή πολιτική διαμάχη μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών επέστρεψαν αυτή την εβδομάδα, καθώς προέκυψαν δημοσιεύματα που ανέφεραν η ΕΕ εξετάζει πειθαρχικά μέτρα εναντίον της Ιταλίας για δημοσιονομικές παραβάσεις

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Salvini δήλωσε ότι η Ρώμη θα μπορούσε να δεχτεί πρόστιμο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έλλειμμά της που παραβιάζει τους κανόνες του μπλοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα