Το νέο «όπλο» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Η Κίνα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις «σπάνιες γαίες» ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις κινεζικές εφημερίδες την Τετάρτη, σε μια κίνηση που θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η επίσκεψη του Προέδρου Xi Jinping σε ένα εργοστάσιο σπανίων γαιών την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε εικασίες ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη δεσπόζουσα θέση της ως εξαγωγέας των στοιχείων αυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πλεονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται

σε όλα, από ηλεκτρονικά είδη υψηλής τεχνολογίας μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό. Η προοπτική ότι η αξία τους θα μπορούσε να αυξηθεί εξαιτίας του εμπορικού πολέμου προκάλεσε αυξήσεις στις τιμές των μετοχών των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας που επισκέφθηκε ο Xi.

Αν και η Κίνα μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει ρητά ότι θα περιορίσει τις πωλήσεις σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης υπονόησαν έντονα ότι αυτό θα συμβεί.

Σε ένα άρθρο με τίτλο "Ηνωμένες Πολιτείες, μην υποτιμάτε την ικανότητα της Κίνας για αντίποινα", η εφημερίδα People's Daily σημείωσε την "δυσάρεστη" εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις σπάνιες γαίες από την Κίνα.

"Θα αποτελέσουν οι σπάνιες γαίες ένα «όπλο» για την Κίνα να ανταποδώσει την πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για κανένα λόγο; Η απάντηση δεν είναι μυστήριο", έγραψε η εφημερίδα.

"Συμβουλεύουμε την πλευρά των ΗΠΑ να μην υποτιμήσουν την ικανότητα της κινεζικής πλευράς να διαφυλάξει τα αναπτυξιακά της δικαιώματα και συμφέροντα. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!", ανέφερε από την πλευρά της η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το Reuters, oι κινεζικοί εμπειρογνώμονες του εμπορίου λένε ότι εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σπανίων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσιγκτον και θα χρησιμοποιήσει την εθνική ασφάλεια ως δικαιολογία.

Σημειώνεται ότι η Κίνα αντιπροσώπευε το 80% των εισαγωγών σπανίων γαιών μεταξύ των ετών 2014 και 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες απέκλεισαν τα χημικά στοιχεία από τους πρόσφατους δασμούς μαζί με ορισμένα άλλα κρίσιμα κινεζικά ορυκτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα