Βέρα Γιούροβα: Η επίτροπος που θέλει εντονότερο... άρωμα γυναίκας στις επιχειρήσεις

Έκκληση για περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων απηύθυνε η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, Βέρα Γιούροβα, την ώρα που το Ευρωβαρόμετρο σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, φανερώνει αμείωτο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σε δηλώσεις της στη Guardian, η κα. Γούροβα ανέφερε πως μια εταιρεία έχει σημαντικά

οφέλη όταν οι υψηλόβαθμες θέσεις καταλαμβάνονται τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες. Παρουσίασε δε προτάσεις για να αντιμετωπισθούν οι μισθολογικές ανισότητες, ενώ πιστεύει ότι βασικός λόγος της ύπαρξης της ψαλίδας αυτής, είναι οι διακρίσεις που συνεχίζουν να γίνονται στους χώρους εργασίας, σε ό,τι αφορά αποδοχές και προαγωγές. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα ήθελε να περάσει νομοθεσία ώστε να υποχρεώνονται οι ευρωπαϊκές εισηγμένες να δημοσιεύουν στοιχεία για την απασχόληση των δύο φύλων και για τις αποδοχές τους.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας Ευρωβαρόμετρο, η Βέρα Γιούροβα δήλωσε: «Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων τόσο στην πολιτική όσο και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η αμοιβή των γυναικών παραμένει κατά μέσο όρο κατά 16% χαμηλότερη από την αμοιβή των ανδρών σε ολόκληρη την ΕΕ. Παράλληλα, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό είναι άδικο και απαράδεκτο στη σημερινή κοινωνία. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων πρέπει να γεφυρωθεί, επειδή η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών είναι η καλύτερη προστασία κατά της βίας».

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σε ό,τι φορά την ισότητα των φύλων, 9 στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν ότι η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι σημαντική για την κοινωνία, την οικονομία και τους ίδιους προσωπικά.

Παράλληλα, το 90% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο να αμείβονται οι γυναίκες λιγότερο από τους άνδρες, και το 64% είναι υπέρ της μισθολογικής διαφάνειας ως μέσου για την επίτευξη αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι το 2014 οι συνολικές μέσες ετήσιες αποδοχές των γυναικών στην Ελλάδα παρέμεναν χαμηλότερες κατά 41,4%, έναντι 39,6% στην ΕΕ το 2015. Σε ό,τι αφορά τη διαφορά των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών, μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι αποδοχές των γυναικών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά 15%, έναντι 16,3% στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι προηγούμενες προσπάθειες να προσλαμβάνονται γυναίκες για το 40% των θέσεων στα ΔΣ εισηγμένων εταιρειών είχαν «μπλοκαριστεί» από αρκετές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία με το αιτιολογικό ότι η Κομισιόν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα