Το «μαχαίρι» του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις των ανώτατων δικαστικών

Οι τελευταίες περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου δεν άφησε ανεπηρέαστες και αυτές των ανώτατων δικαστικών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως γράφει σήμερα η Καθημερινή οι συνταξιούχοι που έχουν το ύπατο αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ λαμβάνουν από 1.420 έως και 1.583 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο έχουν υπηρετήσει και τα επιδόματα

κινδύνου που λαμβάνουν. Παράλληλα, ο ίδιος νόμος «κατεβάζει» τη σύνταξη του προέδρου του Αρείου Πάγου στα 1.471 ευρώ.

Αναλόγου ύψους με του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι και οι τελικές συντάξεις για τους επίτιμους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, περιλαμβανομένων και των μερισμάτων που λαμβάνουν από τα επικουρικά ταμεία των κλάδων τους, τα οποία, επίσης, λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η χαμηλότερη τιμή (περίπου 1.420 ευρώ) αφορά όσους προέρχονται από τον Στρατό Ξηράς, ενώ η υψηλότερη όσους δικαιούνται επιδόματα κινδύνου, είτε υπήρξαν ιπτάμενοι, προσωπικό υποβρυχίου, αλεξιπτωτιστές, ΟΥΚ και γενικά τα στελέχη που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Πριν από το 2010 και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, οι αντίστοιχες συντάξιμες αποδοχές κυμαίνονταν πάνω από τις 3.000 ευρώ μηνιαίως. Ακολούθησαν, αθροιστικά, ακόμη 10 περικοπές. Μετά το 2010 έπεσαν περίπου στις 2.900 ευρώ, ενώ το 2014 έγινε δραστική μείωση στα 1.750 ευρώ. Σήμερα, έπειτα από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξιμες αποδοχές έπεσαν κι άλλο (1.420-1.580 ευρώ).

Το συνολικό ποσοστό μείωσης των συντάξιμων αποδοχών στα τελευταία οκτώ χρόνια αγγίζει σχεδόν το 70%.

Keywords
Τυχαία Θέματα