Θετικά πρόσημα στην Ασία – Πτώση «έκπληξη» στις λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας

Κέρδη στις ασιατικές αγορές πλην Αυστραλίας, με τις εταιρείες λιανικής να σημειώνουν απώλειες μετά την απροσδόκητη πτώση στις πωλήσεις λόγω μειωμένης ζήτησης από τους καταναλωτές.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας έδειξαν ότι τα έσοδα της χώρας από το λιανεμπόριο μειώθηκαν 0,6% τον Αύγουστο, έναντι εκτίμησης του Reuters για πτώση 0,3%,, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στους κλάδους τροφίμων, καφέ, εστίασης και υπηρεσιών γρήγορου φαγητού, στα αγαθά των νοικοκυριών και στην ένδυση, στην υπόδηση

και στα αξεσουάρ. Οι τομείς που σημείωσαν άνοδο συμπεριλαμβάνουν και τα πολυκαταστήματα. Οι λιανικές πωλήσεις Αυγούστου σημείωσαν τη χαμηλότερη επίδοση από τις αρχές του 2013. Και οι πωλήσεις Ιουλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω με πτώση 0,2%.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Tapas Strickland, συνολικά η τάση στο λιανεμπόριο θα παραμείνει πτωτική έως ότου να αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί, δεδομένων των επιπέδων χρέους και της διστακτικότητας των καταναλωτών. Επίσης, το διαδικτυακό εμπόριο θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στους παραδοσιακούς πωλητές.

Ωστόσο, τα νέα ήταν ενθαρρυντικά για το εμπορικό πλεόνασμα που ανήλθε σε 989 εκατ. δολ. Αυστραλίας τον Αύγουστο, έναντι εκτίμησης για 875 εκατ.

Στα ταμπλό ο ASX έκλεισε αμετάβλητος στις 5.651,80 μονάδες.

Ο κλάδος χρηματοοικονομικών σημείωσε πτώση 0,2%. Οι μετοχές των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών σημείωσαν απώλειες: πτώση 0,51% για την ANZ , η Commonwealth Bank υποχώρησε 0,11%, η Westpac 0,44% και η National Australia Bank με απώλειες 0,45%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei με οριακή άνοδο 0,01%σημειώνει οριακές μεταβολές στις 20.628,56 μονάδες, με τον δείκτη να προσεγγίζει τα υψηλά του 2015 τα οποία ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από το 1996.

Μεταξύ άλλων, η Sharp Corp. σημειώνει άλμα 3,1%, ενώ η Nintendo κερδίζει 0,9% και η Toyota Motor ενισχύεται σε ποσοστό 1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν διαπραγματευόταν στα 112,73 αμερικανικά δολάρια και το ευρώ στο 1,1761 δολ. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε από τα επίπεδα του $0,786 σε κάτω από $0,784 μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το λιανεμπόριο, αλά στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρώς, στο $0,7831.

Και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών παραμένει περιορισμένος καθώς πολλές αγορές παραμένουν κλειστές λόγω τοπικών αργιών. Τα χρηματιστήρια στην Κίνα και τη Νότια Κορέα είναι κλειστά από την αρχή της εβδομάδας, ενώ σήμερα δεν θα λειτουργήσει και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα