Το ΔΝΤ προειδοποιεί τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο από το ΔΝΤ που, ναι μεν επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, πλην όμως προειδοποιεί τις χώρες με υψηλά χρέη όταν μειωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.

«Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενισχύεται και αποκτά ευρύτερη βάση», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωση μετά τις τακτικές διαβουλεύσεις με τα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. «Θα ΄πρεπε να υπάρξει μια νέα δέσμευση για ολοκλήρωση ενός κοινού δημοσιονομικού πλαισίου».

Εντούτοις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υποβαθμισμένες με τον δομικό πληθωρισμό σε ανεπιθύμητα χαμηλά επίπεδα». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι χώρες που ήδη βρίσκονται σε καλή θέση, θα πρέπει να δεχτούν την επέκταση του στόχου για πληθωρισμό άνω του 2% «για μια παρατεταμένη περίοδο».

Μετά από 2,5 χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ισχύουν αρνητικά επιτόκια, η ΕΚΤ έχει καταφέρει να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να το μετατρέψει αυτό σε βιώσιμο πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Τα στοιχεία που αναμένονται σήμερα αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η αύξηση στις τιμές καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 1,4% τον Μάιο από 1,9%.

Στην εκτίμησή του για τη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ δήλωσε ότι «ορισμένες χώρες υψηλού χρέους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενα spresds στα κρατικά ομόλογα όταν μειωθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική».

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης για κινδύνους που προκύπτουν από την «αβεβαιότητα γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο, το Brexit και τη γεωπολιτική», λέγοντας ότι η ζώνη του ευρώ «αντιμετωπίζει βαθιές ριζικές διαρθρωτικές αδυναμίες και ανισορροπίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα