Τσακαλώτος στο Bloomberg: «Είναι αυτό που θέλαμε; Όχι, αλλά είναι κάτι...»

Σε παραδοχή ότι η συμφωνία στο Eurogroup δεν είναι αυτό που επιδίωκε η κυβέρνηση προχώρησε ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος. Ήδη εφαρμόζονται βραχυπρόθεσμα μέτρα, και θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα στο τέλος του προγράμματος. Επίσης σε συνάρτηση με την επίδοση της ελληνικής οικονομίας, βάσει του νέου

μηχανισμού, ίσως υπάρξει και άλλη ελάφρυνση. Είναι αυτό που θέλαμε; Όχι, αλλά είναι κάτι...»

«Μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα αλλά δεν είναι επαρκής»

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας του Eurogroup, ο υπ. Οικονομικών στάθηκε στην επίτευξη μεγαλύτερης σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος. «Είναι αυτή η σαφήνεια επαρκής με βάση τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός; Ίσως όχι» παραδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού».

«Όλες οι πλευρές έχουν προσπαθήσει να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι υπάρχει πλέον προοπτική.

«Είμαι πολύ ευτυχέστερος σήμερα από ό,τι ήμουν πριν από μια εβδομάδα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) -σ.σ.: ο κ. Στέλιος Παπαδόπουλος- αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη με βάση τη γαλλική πρόταση. Για την ποσοτική χαλάρωση είπε: «δεν μπορω να προκαταλάβω την απόφαση της ΕΚΤ, είναι ένας ανεξάρτητος φορέας».

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους συνεργάτες του, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ που όπως είπε «εργάστηκε πολύ σκληρά».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι πρώτα φορά ακούμε ένα πολύ καλό σετ παρεμβάσεων σε επίπεδο «δημοσιονομικού μονοπατιού» και σημείωσε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός που συνδέεται με την ανάπτυξη. Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης ότι η πρόσβαση στο χρηματοδοτικό φάκελο του ΔΝΤ δεν θα είναι αναγκαία για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα