Τ. Ριφάι: «Θαύμα» η επιτυχία της Ελλάδας στον τουρισμό

Της Στεφανίας Σούκη

"...Φωνάξτε, όσο μπορείτε, την επιτυχία σας στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα αποτελεί success story για τον παγκόσμιο τουρισμό, έχοντας επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης το 2016 πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κι αυτό, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει".

Οι δηλώσεις στο newmoney.gr, έρχονται από τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) κ. Ταλεμπ Ριφάι, ο οποίος βρίσκεται στην

Αθήνα ήδη από την περασμένη Τρίτη, σε συνέχεια της πρόσκλησης που του απηύθυνε η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά. Κατόπιν των συναντήσεων που είχε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ριφάι θα είναι σήμερα ο κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ με θέμα "Προορισμός Ελλάδα- 365 μέρες".

Ελλάδα αποτελεί ένα success story στο χώρο του τουρισμού τα τελευταία 2- 3 χρόνια αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ακριβώς αυτή την επιτυχία επεσήμανα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στην Αθήνα. Ενας εξωτερικός παρατηρητής, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, θα περίμενε ότι ο προορισμός ''Ελλάδα'' θα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο", αναφέρει στο newmoney.gr ο κ. Ριφάι.

Αντ' αυτού, υπήρξε άνοδος των αφίξεων σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (σ.σ. τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με βάση και τους δείκτες που μετράει η Τράπεζα της Ελλάδας κάνουν λόγο για αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης το 2016 κατά 5,1%, στα 24,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 23,6 εκατ. ταξιδιωτών το 2015).

Η επιτυχία της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού- θα τολμήσω να πώ- ότι ήταν ένα ...θαύμα και προσωπικά εντοπίζω ως έναν από τους βασικούς λόγους, την πολιτική βούληση, τη σωστή στόχευση σε κεντρικό επίπεδο από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και την εντύπωση που τελικά δημιουργήθηκε στο εξωτερικό ότι η χώρα, παρά τις δύσκολες στιγμές που μπορεί να περνά η ίδια, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν κλείνει τα σύνορά της στους πρόσφυγες.

Οι Ελληνες κατάφεραν να μετατρέψουν το πρόβλημα του προσφυγικού σε πλεονέκτημα για την τουριστική εικόνα της χώρας, προβάλλοντας την ελληνική φιλοξενία στο μέγιστο βαθμό. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι οι χώρες που υιοθέτησαν μία αρνητική στάση απέναντι στους πρόσφυγες κι έκλεισαν τα σύνορά τους, τελικά, βγήκαν ζημιωμένες. Ο ξένος τουρίστας θέλει να νιώθει ότι τον σέβονται στη χώρα, την οποία επισκέπτεται και αυτό κατάφερε να το ''περάσει'' η Ελλάδα προς τα έξω".

Στο ερώτημα ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, σε σχέση και με τους λοιπούς ''ανταγωνιστές'' της, ο κ. Ριφάι, καταρχάς, αποκρούει τον όρο ''ανταγωνιστές'':

"Δεν υφίσταται θέμα ανταγωνισμού, γιατί όσοι περισσότεροι έρθουν στη Μεσόγειο τόσο περισσότεροι θα έρθουν και στην Ελλάδα και ουσιαστικά οτιδήποτε βλάπτει τους γειτονικούς προορισμούς, έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας δε θεωρώ ότι είναι απλά οι παραλίες, ο ήλιος και ο πολιτισμός της. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών με τη φιλοξενία των ανθρώπων της: Το πιο δυνατό ... asset των Ελλήνων είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, γιατί κάνουν τους επισκέπτες τους να νιώθουν οικεία και αυθεντικά.

Οσον αφορά τις αδυναμίες της, η πρώτη και βασική αδυναμία είναι καταρχάς ότι θα πρέπει να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως χώρα και να κάνετε μεγαλύτερο ''θόρυβο'' με τις επιτυχίες σας παρά με όσα δεν έχετε επιτύχει, γιατί έτσι δημιουργείται ένας αρνητικός, φαύλος κύκλος. Στον τομέα του τουρισμού η χώρα έχει πετύχει πολλά και πρέπει αυτή την στιγμή να το ...διατυμπανίσει.

Μία ακόμη αδυναμία, την οποία αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Μεσογείου, μεταξύ αυτών και η Ισπανία, η οποία έχει επιτύχει υψηλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, είναι η υψηλή εποχικότητα. Θεωρώ ότι οι μεσογειακοί προορισμοί έχουν προβάλλει πολύ το προϊόν ''ήλιος και θάλασσα''.

Ο κ. Ριφάι αναφέρεται και στην πορεία του παγκόσμιου τουρισμού: "Παρά τις πολλές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν τον κλάδο -γεωπολιτικά ζητήματα, θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, την υγεία ή ακόμη και τις φυσικές καταστροφές - ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτες αντιστάσεις, με συνεχή άνοδο, για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελεί πλέον τρόπο ζωής. Μόνο το 2016 υπολογίζεται ότι 1,235 δισ. τουρίστες παγκοσμίως, ταξίδεψαν σε άλλες χώρες, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί το 2030 έως το 1,8 δισ. τουρίστες, με βάση τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις".

Είναι η 7η συνεχής χρονιά από το 2009, κατά την οποία ο παγκόσμιος τουρισμός σημειώνει αύξηση (+3,9% το 2016) πάνω από το μέσο όρο άλλων οικονομικών κλάδων προσφέροντας στην εργασία και στις παγκόσμιο τζίρο των υπηρεσιών: Μία στις 11 θέσεις εργασίας αυτή την στιγμή παγκοσμίως δημιουργείται στον κλάδο του τουρισμού, ενώ το 30% του τζίρου των υπηρεσιών συνδέεται με το συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο μετά από αυτούς της χημικής βιομηχανίας και των πετρελαιοειδών. Η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά αντιστοιχεί σε μία αύξηση παγκοσμίως μεταξύ 3- 4%.

Οσον αφορά ειδικά στην Ευρώπη, "πρόκειται ουσιαστικά για τη γεωγραφική περιοχή με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως αφού συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ένα 52% με ένα 55% είτε έρχεται από ευρωπαϊκούς προορισμούς είτε κατευθύνεται προς αυτούς. Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και στο μέλλον, ωστόσο είναι ευνόητο ότι όσο πιο ''ώριμη'' τουριστικά είναι μία γεωγραφική περιοχή, οι ρυθμοί ανάπτυξης που ακολουθούν είναι πιο ήπιοι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ρυθμούς σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως π.χ. η Ασία".

Keywords
Τυχαία Θέματα