Νίκος Μανωλόπουλος: Ο πρώην καθοδηγητής του Προέδρου

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2013 οι εφημερίδες και τα sites καταχωρίζουν μια δήλωση του προέδρου του Οργανισμού Μεγαρού Μουσικής Αθηνών – μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη- Ιωάννη Μάνου. «Το Μέγαρο Μουσικής τιμά την πολύχρονη προσφορά του κ. Νίκου Μανωλόπουλου ο οποίος ως Γενικός Διευθυντής επιτέλεσε αποτελεσματικό και ουσιαστικό έργο- η δε διαχείρισή του υπήρξε από κάθε

άποψη άψογη».

Με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο αποχαιρέτισε τον παλαιό συνεργάτη του- ένα συνεργάτη που λειτούργησε δεδομένων των συνθήκων που διαμόρφωνε, δίχως άλλο, και η παρουσία του Χρήστου Λαμπράκη – ως ένα πολυεργαλείο διοικητικής, οργανωτικής και οικονομικής πολιτικής. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ακτιβιστής στα νιάτα του, στρατευμένος στην υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης – έτσι όπως αυτή εκφράστηκε κυρίως απο τον χώρο του Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ Εσωτερικού αλλά και του προκλητικού για την εποχή του εγχειρήματος της "Β' Πανελλαδικής". Μια νεολαία σε ρόλο κόμματος δίχως κομματική στήριξη. Ο Μανωλόπουλος ήταν απο τα στελέχη της "Β' Πανελλαδικής", δίπλα στο Γιάννη Μηλιό, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Παναγιώτη Παναγιώτου (ΠΑΝ- ΠΑΝ), τον Γιώργο Πιτουρόπουλο, τον Δημήτρη Τρίμη κ.α.

Πριν φτάσει στο Μέγαρο στις αρχές του ΄90 και μετά απο αρκετούς μήνες στο "ψυγείο" της Εμπορικής Τράπεζας όπου δούλευε για χρόνια μαζί με την Μαρία Σαρρή και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου ( όλοι σύμβουλοι διοίκησης) είχε κάνει καλές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία. Στο Λονδίνο. Απο το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) έλαβε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στα Δημόσια Οικονομικά.

Στην Εμπορική Τράπεζα θα έρθει με την διοίκηση του Ανδρέα Μπούμη. Ο τελευταίος είχε γίνει αμέσως μετά την νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ το 1981 γενικός διευθυντής της Εμπορικής προερχόμενος απο την Citibank υπό τον Κωστή Βαϊτσο. Οταν ο Βαϊτσος – καθηγητής στο Οικονομικό του Πανεπιστήμιου της Αθήνας- κλήθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου την θέση του παίρνει ο Μπούμης.

Ο Μανωλόπουλος θα δουλέψει και με τις διοικήσεις Μπούμη – Πουλή αλλά και με την διοίκηση Πεπελάση – Λάμπρου. Μετά έγινε το ΄89 και μετά ήρθαν οι διοικήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τότε, ο οικονομολόγος απο τα Αριστερά κάνει τα χαρτιά του για το Μέγαρο Μουσικής και πέφτει πάνω στον Χρήστο Λαμπράκη. Μια συνάντηση που κράτησε χρόνια. "Ο Νίκος", όπως λένε παλιοί του σύντροφοι, "ήξερε απο διοίκηση, έπαιζε στα δάκτυλα τα οικονομικά και ήταν άνθρωπος με κουλτούρα". Ενα τέλειος συνδυασμός για να σταθεί δίπλα στο "αφεντικό" του ΔΟΛ αλλά και του Μεγάρου.

Ο Νίκος Μανωλόπουλος έμεινε στο Μέγαρο και μετά την εκδημία του Λαμπράκη. Τέσσερα χρόνια μετά. Το 2013 όταν όλα είχαν αλλάξει... Η εμβληματική παρουσία του εκδότη που ξεκλείδωνε τις δύσκολες υποθέσεις δεν υπήρχε πλέον και ο αγώνας επιβίωσης σε ένα περιβάλλον μνημονίων είχε πλέον αρχίσει.

Τα επόμεα χρόνια ο Μανωλόπουλος με την συσσωρευμένη πείρα βγαίνει στην ελεύθερη ( ασθενική) αγορά του πολιτισμού. Εμπειρογνώμων για θέματα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, ένας χρήσιμος manager. Οικονομικός σύμβουλος στο Εθνικό Θέατρο. Μέλος του Δ.Σ. του Θεάτρου Τέχνης. Καλλιτεχνικός διευθυντής της υποψηφιότητας της Τρίπολης Αρκαδίας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021- μια υποψηφιότητα που δεν προχώρησε. Και τώρα, ο μοναδικός εκτελεστικός στο ΔΣ ου Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου. Με πρόεδρο τον Γιώργο Κιμούλη. Οι δύο άνδρες έχουν ξανασυναντηθεί χρόνια πριν. "Ο Νίκος καθοδηγούσε τον Γιώργο στην οργάνωση μαθητών του Ρήγα Φεραίου μεταξύ Α' και Β' Συνδιάσκεψης της οργάνωσης – κάπου ανάμεσα στο 1976 και το 1978", θυμάται ένα παλιός σύντροφος και των δύο.

Keywords
Αναζητήσεις
trokeo nikolas lazaridis
Τυχαία Θέματα