Συνεχίζεται το sell off και στην Ασία - Απώλειες 5,4% στην Ιαπωνία

Νέο γύρο πτώσης καταγράφουν οι ασιατικές αγορές, με το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας να «οδηγεί» την πτώση, μετά το sell off στη Wall Street και την Ευρώπη τη Δευτέρα, που πυροδότησαν οι νέες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Το γεν κινήθηκε σε νέο υψηλό από το 2014 ενώ η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά.

Ωστόσο, η πτώση ήταν περιορισμένη καθώς πολλές ασιατικές αγορές, όπως του Χονγκ Κονγκ,

της Κίνας, της Ταϊβάν, της Νοτίου Κορέας, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ είναι κλειστές σήμερα για τους εορτασμούς του Νέου Κινεζικού Έτους.

Οι traders ποντάρουν στις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed εν μέσω αυτών των αναταραχών, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται για την Κίνα και για την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επιβραδυνόμενη οικονομία της χώρας.

Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται στα πρόθυρα μιας bear market το 2016 και οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα τα CDS των εταιρικών ομολόγων να αυξάνονται δραματικά τις τελευταίες μέρες.

Ο Nikkei έκλεισε με πτώση 5,4% στις 16.085 μονάδες, καταγράφοντας την πέμπτη πτωτική συνεδρίαση από τις τελευταίες έξι.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν κατά 1% περίπου στο 114,73, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Taro Aso, το γεν κινείται με μεγάλη μεταβλητότητα και ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση θα το παρακολουθεί στενά.

Η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά.

Οι εξαγωγικές μετοχές, όπως οι Toyota, Nissan, Honda και Sony έκλεισαν με πτώση μεταξύ 6%-7% εξαιτίας του ισχυρού γεν.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 υποχώρησε κατά 2,88% στις 4.832 μονάδες, εξαιτίας της πτώσης στις μετοχές ενέργειας, πρώτων υλών και χρηματοοικονομικών, οι οποίες κατέγραψαν πτώση μεταξύ 1,1%-4,1%.

Οι τιμές πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται με μεγάλη μεταβλητότητα.

Το συμβόλαιο του WTI ενισχύθηκε κατά 1% στα 29,97 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 3,88% στη Wall Street.

Το συμβόλαιο του Brent κινήθηκε σταθεροποιητικά στα 32,88 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 2,85% στη Wall Street.

Απώλειες 5% για την Santos, πτώση 2,5% για την Woodside Petroleum, πτώση 6,35% για την Inpex και απώλειες 5,7% για την Japan Petroleum.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση παρέμεινε σχετικά σταθερός, στα 1.91,40 δολάρια η ουγγιά.

Στη Wall Street το συμβόλαιο Απριλίου ενισχύθηκε κατά 3,47% στα 1.197,90 δολάρια η ουγγιά, φτάνοντας ακόμα και πάνω από τα 1.200 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

Το πολύτιμο μέταλλο, που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο εν μέσω τέτοιων αναταραχών στις αγορές, κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης κατέγραψαν σημαντική άνοδο με την Newcrest να κλείνει με κέρδη 8,25%, την Alacer Gold να καταγράφει άνοδο 6,3%, την Evolution Mining να ενισχύεται κατά 6,41% και την Kingsgate να καταγράφει «άλμα» 16%.

Οι τραπεζικές μετοχές σε Αυστραλία και Ιαπωνία υποχώρησαν ακολουθώντας την πορεία των τραπεζικών μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Απώλειες 4%-4,78% για τις αυστραλιανές ANZ, Commonwealth Bank of Australia, Westpac και NAB.

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές της Mitsubishi UFJ υποχώρησαν κατά 8,73%, της SMFG κατά 9% και της Mizuho Financial κατά 6,22%.

Keywords
Τυχαία Θέματα