Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Το εγχείρημα της παραφροσύνης θα μπορούσε να είναι συνώνυμο με την μείωση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, η κατρακύλα των μετοχών των οποίων δεν έχει τέλος. Ποιος σκοτώνει και αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση?Αυτό είναι ένα ερώτημα που σηκώνει πολλές απαντήσεις,αλλά που αντανακλά και την μηδενική εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Οσο κι αν πούμε,ότι οι αγορές πέφτουν φοβούμενες αυτά που λέγαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η πτώση των ελληνικών τραπεζών

προεξοφλεί δεινά που είναι άγνωστο ,σε ποιο βαθμό έκτασης θα εκδηλωθούν στο προσεχές διάστημα.

Το κύριο στοιχείο που κυριαρχεί αυτή την στιγμή είναι το άγνωστο για μια συμφωνία, που έτσι κι αλλιώς βασίζεται σε πολλές παράλογες υποθέσεις.Ο κ. Κατρούγκαλος προσπαθεί να λειάνει το ασφαλιστικό αλλά οι επαγγελματίες δεν ακολουθούν ενώ οι αγρότες ετοιμάζονται για τηνν κάθοδο.

Η εμπιστοσύνη έχε κλονιστεί και ακόμα κι αν επέλθει κάποιας μορφής συμφωνία είναι άγνωστο πώς θα εφαρμοστεί και πόσο αποτελεσματική θα είναι. Οι αβεβαιότητες είναι πολλές, για το πώς θα περάσει το νομoθέτημα και αν ακόμα δεν το περάσει η σημερινή κυβέρνηση πώς θα περάσει ή πού θα οδηγήσει. Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας για την διεθνή οικονομία το ελληνικό πρόβλημα αναφύεται, το ίδιο απειλητικό, μόνο όμως για όσους έχουν συμφέροντα στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Tο βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει ένα νέο κλυδωνισμό αντίστοιχο με αυτόν του 2015. Ποιες μπορεί να είναι όμως οι λύσεις όταν ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκδηλώνει την φοβία για καθυστέρηση της αξιολόγησης. Μια επικίνδυνη θηλιά τυλίγεται και πάλι γύρω από μια οικονομία που απειλεί να σκάσει τους φορολογουμένους και ασφαλισμένους της για να κλείσει προσωρινά και σε θεωρητικό επίπεδο τα ανοίγματά της.

Την ανακεφαλαιοποίηση λοιπόν την σκοτώνει είτε αυτός που δεν τελειώνει με αποφάσεις είτε που προσφέρει λύσεις εύκολες αλλά καταδικαστικές σε όσους ζητούν τέτοιες. Και μπορεί να λένε οι τραπεζίτες,"εμείς τα κεφάλαια δεν τα χάσαμε και τα έχουμε", όμως η αυτοεκπληρούμενη προφητεία που αναβιώνει για μια ακόμα φορά έχει όνομα και αρχίζει να ξανασυζητάται στο εξωτερικό. Και αν αυτό συμβεί τότε ο Βαρουφάκης και συν αυτώ θα επιχαίρουν για την οξυδέρκειά τους. Αυτό θέλουν;

Keywords
Τυχαία Θέματα