Οι δουλειές θα φέρουν την ανάπτυξη

Τα πάντα στην οικονομία είναι αλυσίδα. Και αλυσίδα αποφάσεων που μπορεί να λαμβάνονται σήμερα, αλλά επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας, και κατά συνέπεια της χώρας, για πολλά χρόνια.

Η χώρα μας είναι βυθισμένη στην ύφεση για έβδομη πλέον χρονιά. Είναι, λοιπόν, πρόδηλο ότι πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, ώστε να επιστρέψουμε άμεσα σε υγιή μονοπάτια ανάπτυξης, καθώς ο κίνδυνος να μιλάμε πλέον για μια ολόκληρη χαμένη γενιά είναι πιο ορατός από ποτέ.

Η κατάσταση με τη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων έχει φτάσει

στο απροχώρητο. 3.450 νόμοι με φορολογικές διατάξεις, εκ των οποίων οι 250 αμιγώς φορολογικοί, 11.000 υπουργικές αποφάσεις και αμέτρητες εγκύκλιοι τα τελευταία 40 χρόνια. Μόνο σταθερό φορολογικό πλαίσιο δεν το λες αυτό. Και ειδικά για μια χώρα που χρειάζεται άμεσα ένα επενδυτικό σοκ της τάξεως των 100 δισ. ευρώ.

Και, ταυτόχρονα, 29% φορολογία για τα νομικά πρόσωπα, 20% στα διανεμόμενα κέρδη, 10% στα μερίσματα και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Στους δε ελεύθερους επαγγελματίες 26% για κέρδη κάτω των 50.000 και 33% για άνω των 50.000 ευρώ, προκαταβολή φόρου στο 100% από το 2017, τέλος επιτηδεύματος, (αυξημένη) έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που πλέον έγινε τακτικότατη.

Και, επιπλέον, κάποιος ιθύνων νους στην κυβέρνηση επινόησε άλλον έναν, στην ουσία, φόρο μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Ενα επιπλέον 26,95% του εισοδήματος του. Και φέρνουν στην ουσία τον ελεύθερο επαγγελματία στην κατάσταση να πληρώνει επτά από τα δέκα ευρώ που εισπράττει για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι γειτονικές χώρες έχουν φορολογικούς συντελεστές που δεν ξεπερνούν το 15%.
Και η ροή επιχειρήσεων που φεύγουν από τη χώρα αυξάνεται κάθε μέρα. Και η ροή επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό, επίσης. Καλά μυαλά που χάνει η χώρα μας.

Οσο η συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται γύρω από το πώς θα αυξήσουμε τη φορολογία για να εισπράξουμε περισσότερα έσοδα, τόσο το λάθος θα συνεχίζεται. Και αυτό γιατί υπάρχει μια νοητή κόκκινη γραμμή στη φορολόγηση, που δείχνει ότι, μόλις την περάσουμε -κι εμείς την περάσαμε προ πολλού-, τα έσοδα παύουν να αυξάνονται και αρχίζουν να μειώνονται. Το έχουμε ζήσει και με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, και κάθε χρόνο με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και τη συνεπακόλουθη αύξηση στην κατάθεση των πινακίδων, που μειώνουν κατακόρυφα τα έσοδα.

Η συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα είναι για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Να κατευθύνουμε πόρους από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, πακέτο Γιούνκερ, ελληνικό επενδυτικό ταμείο κ.λπ.) προς συγκεκριμένους τομείς, με στόχο να προσελκύσουμε επενδύσεις ξένες και εγχώριες.

Η χώρα μας έχει τομείς με συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευτεί, όπως ο τουρισμός με ταυτόχρονη επέκταση της τουριστικής περιόδου, η ναυτιλία, ο πρωτογενής τομέας, που πρέπει να δοθούν κίνητρα και όχι αντικίνητρα, όπως με το επερχόμενο Ασφαλιστικό για τους αγρότες, οι μεταφορές και τα διαμετακομιστικά κέντρα, η ενέργεια με εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, η μεταποίηση, η έρευνα και η τεχνολογία.
Και την ίδια στιγμή να παρέχουμε την πολιτική σταθερότητα, χωρίς συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, σταθερό φορολογικό πλαίσιο τουλάχιστον για 3 χρόνια, που θα συμφωνήσουν από κοινού οι πολιτικές δυνάμεις, στους υποψήφιους επενδυτές. Το συμβούλιο φορολογικής πολιτικής μπορεί να βάλει τις βάσεις για διάλογο ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα δίνει σαφή κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Γιατί το θέμα είναι να δημιουργηθούν δουλειές. Και αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Δουλειές. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα τροφοδοτούν με ρευστότητα τα ασφαλιστικά ταμεία, την αγορά, την ελληνική οικονομία και θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Την αύξηση του ΑΕΠ. Και τότε θα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά και όσον αφορά στο χρέος, στα ελλείμματα/πλεονάσματα, στο Ασφαλιστικό.

* Ο Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας είναι πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Keywords
Τυχαία Θέματα