Ράλι στις ισπανικές μετοχές – Άνοδος 10% για ΙΒΕΧ από τις αρχές του έτους

Ισχυρές επιδόσεις σημειώνουν σήμερα οι ισπανικές μετοχές, σε αντίθεση με την υποτονική εικόνα των άλλων ευρωπαϊκών αγορών, μετά την υπαναχώρηση του ηγέτη της Καταλονίας και την απόφασή του να μην κηρύξει (ακόμα τουλάχιστον) ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία. Η εξέλιξη αυτή μείωσε τις ανησυχίες για μια θεσμική κρίση και έδωσε ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημειώνει οριακή άνοδο 0,03%, την ώρα που ο IBEX35 στη Μαδρίτη ενισχύεται άνω του 1% από νωρίς το πρωί. Λίγο νωρίτερα σημείωνε άνοδο 1,26% Ο FTSE100 με πτώση 0,11%, o DAX

με άνοδο 0,02%, o CAC40 υποχωρεί 0,16%, o FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,02%.

Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνουν οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών, με πτώση 0,6%. Η νοτιοαφρικανική Mondi ανακοίνωσε υφιστάμενα κέρδη γ' τριμήνου που αυξήθηκαν 8%, λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου μέσες τιμές πώλησης. Ωστόσο, η εταιρεία με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ ανέφερε ότι η ετήσια επίδοσή της αναμένεται να είναι κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. Η μετοχή της σημείωσε πτώση νωρίτερα 8,33% ενώ λίγο αργότερα οι απώλειες περιορίστηκαν στο 6%.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας μηχανημάτων επεξεργασίας τροφίμων, GEA Group, σημείωσε άνοδο 8% σε υψηλά έξι μηνών. Χθες το hedge fund Elliot αποκάλυψε ότι αγόρασε μερίδιο της εταιρείας, στέλνοντας στα ύψη τη μετοχή.

Σε ό,τι αφορά τις ισπανικές μετοχές τον Οκτώβριο υποχωρούσαν έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους καταγράφοντας από τις αρχές του μήνα πτώση άνω του 1%, μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία που εκτόξευσε την αβεβαιότητα στα ύψη. Ωστόσο μετά τη χθεσινή εξέλιξη, οι ανησυχίες μειώθηκαν.

Ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 από τις αρχές του έτους έχει σημειώσει άνοδο 10%, έναντι ανόδου 8% του Stoxx600.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης σημειώνει κέρδη 0,5% με ώθηση από τις ισπανικές τράπεζες που υπεραποδίδουν έναντι των ανταγωνιστών τους.
Οι μετοχές της Sabadell και της Caixabank, που μετακίνησαν τις έδρες τους από την Καταλονία σε άλλα σημεία της Ισπανίας, σημείωσαν άνοδο 2,6% και 2,1% αντίστοιχα ενώ η BBVA και η Santander σημείωναν κέρδη 2% και 1,6% αντίστοιχα.
Στην αγορά των ισπανικών ομολόγων, η απόδοση στη δεκαετία υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,65%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αποδόσεις πέφτουν επειδή υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων μειώνεται κατά 7 μονάδες βάσης στις 118 μ.β, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε διευρυνθεί στις 136 μ.β.

Στο μεταξύ, το ευρώ ενισχύεται στο 1,1809 έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα ενισχυόταν στο 1,18345 το ισχυρότερο επίπεδο από τις 26 Σεπτεμβρίου. Φέτος το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο άνω του 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα