Πηγές ΕΚΤ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά μέχρι τον τερματισμό του QE

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τη δέσμευσή της για επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τη συνέχιση των διαφωνιών των μελών της σχετικά με το πότε θα τερματιστεί τελικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE).

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα συναντηθούν στις 26 Οκτωβρίου, με κάποια εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης σημαίνει ότι έρχεται η ώρα για τον

τερματισμό του προγράμματος μετά από 2,5 χρόνια νομισματικής χαλάρωσης, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να αυξηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2%, όπως είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από την ίδια την ΕΚΤ.

Πηγές της ΕΚΤ, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχει ήδη συμφωνία να μην αυξηθούν τα επιτόκια μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Εάν τελικά επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, μια σημαντική πηγή διαφωνιών θα πάψει να υπάρχει, ενώ, παράλληλα, θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλότερα κόστη δανεισμού όταν αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι το guidance της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχυθεί, καθώς οι χρηματαγορές θα αναρωτιούνται για το αν θα υπάρξει μια αρκετά μεγάλη παύση μεταξύ του τέλους του QE και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για το QE, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, έχει κάνει νύξεις για συνέχιση του προγράμματος με βραδύτερο ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση ότι επικρατεί ηρεμία στις αγορές.

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και στην ενίσχυση της εντύπωσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει το προσχέδιο των πλάνων της ΕΚΤ για τη στήριξη της οικονομίας για το έτος 2018. Η αμέσως επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι στις 4 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα