Ψηφιοποίηση, το επόμενο μεγάλο ρίσκο της γερμανικής οικονομίας

Η γερμανική βιομηχανία αποτελεί τον κεντρικό μοχλό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, της γερμανικής. Αυτό το πλεονέκτημα των Γερμανών, ωστόσο, μπορεί να αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα τους, όταν μιλάμε για ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εργασιακή ζωή και επίδοση.

Η ψηφιοποίηση στα εργασιακά αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τη γερμανική οικονομία, μεγαλύτερη από άλλες οικονομίες που βασίζονται σε υπηρεσίες, όπως η γαλλική ή η αμερικανική, σύμφωνα με τον Αχίμ Βάμπαχ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών. Ο ίδιος πρόσθεσε

ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου μπορεί να κάνει πολλά για να διασφαλίσει την οικονομική αντοχή της χώρας, κάνοντας βήματα για την τόνωση της τεχνογνωσίας και των υποδομών για την αντιμετώπιση του κινδύνου, είπε σε συνέντευξή του.

"Οι υπηρεσίες είναι πιο δύσκολο να υποκατασταθούν", δήλωσε ο Βάμπαχ. "Πριν από δέκα χρόνια επικρίναμε την εστίαση της οικονομίας στη βιομηχανία, επειδή οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών κινούνται περισσότερο προς τις υπηρεσίες. Τώρα είμαστε ευτυχείς για τη δύναμη της οικονομίας μας, αλλά αυτή είναι και η περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο από την ψηφιοποίηση".

Ο γερμανικός "στρατός" μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – που είναι γνωστός ως Mittelstand - βοήθησε την οικονομία να ξεπεράσει σε ανάπτυξη και μέγεθος όλους τους Ευρωπαίους εταίρους" στην ΕΕ, με κύρια όπλα ένα σημαντικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και πολύ χαμηλή ανεργία. Ωστόσο, η έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής εμποδίζει την καινοτομία, κάνοντας περισσότερες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τον γηράσκοντα πληθυσμό και η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον προϋπολογισμό από τις επενδύσεις.

"Υπάρχουν λόγοι για να υποστηριχθεί η έρευνα και η τεχνολογία μέσω φορολογικών κινήτρων - αυτό θα ήταν μια δουλειά για την επόμενη κυβέρνηση, αφού πολλές χώρες είναι πιο δραστήριες από τη Γερμανία σε αυτόν τον τομέα", δήλωσε ο Βάμπαχ. "εκεί που είμαστε πίσω είναι η διαθεσιμότητα ειδικευμένων εργαζομένων. Αυτό ακούει όποιος ρωτάει εταιρείες για τους λόγους που διστάζουν να προχωρήσουν σε ψηφιοποίηση της δουλειάς τους"

Για να πετύχουν οι επιχειρήσεις στο μέλλον, χρειάζονται τις υποδομές που θα τους κρατήσουν ανταγωνιστικές, πρόσθεσε ο Βάμπαχ. Η έλλειψη ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας στις αγροτικές περιοχές αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για ένα πλήθος μικρότερων εταιρειών που βρίσκονται στην ενδοχώρα της Γερμανίας, ανέφερε.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να αναγνωρίζει (με δέσμευση να επενδύσει σε δίκτυα με ταχύτητα τουλάχιστον 50 megabits ανά δευτερόλεπτο μέχρι το 2018), καθώς και να επεκτείνει τις συνδέσεις gigabit μέχρι το 2025. Ενώ οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη για τέτοιες εξελίξεις, η ζήτηση εκ μέρους των νοικοκυριών είναι χαμηλότερη, καθυστερώντας έτσι την υλοποίηση του έργου, κατέληξε ο Βάμπαχ.

Keywords
Τυχαία Θέματα