Τραμπ: Σάλος από δημοσίευμα για αποκαλύψεις κρατικών μυστικών στους Ρώσους

Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αγωνίστηκαν πολύ τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να περιορίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης η οποία ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ευαίσθητες, διαβαθμισμένες πληροφορίες σε κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας, σε συνάντηση των δυο ανδρών την περασμένη εβδομάδα στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Τραμπ ήδη αντιμετωπίζει ερωτήσεις δυσπιστίας για την απόλυση

του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόλι, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για πιθανή συμπαιγνία των συνεργατών του σημερινού προέδρου για ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προστέθηκε και το δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ αποκάλυψε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον πρεσβευτή της χώρας στην αμερικανική πρωτεύουσα, πληροφορίες για το Ισλαμικό Κράτος. Η "ιστορία που βγήκε απόψε είναι ψευδής", δήλωσε ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Χ. Μακμάστερ έξω από τον Λευκό Οίκο. "Σε καμία περίπτωση δεν συζητήθηκαν πηγές ή μέθοδοι πληροφοριών και ο πρόεδρος δεν αποκάλυψε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν ήταν ήδη γνωστές στο κοινό".

"Ήμουν στο δωμάτιο, δεν συνέβη", είπε ο Μακμάστερ σε μια σύντομη δήλωση που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό, κι αποχώρησε χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ, η είδηση αφορούσε πληροφορίες σχετικά με μια ισλαμική κρατική δομή και τη χρήση φορητών υπολογιστών ως πιθανά όπλα τρομοκρατικών επιθέσεων σε εμπορικά αεροσκάφη και είχε περιέλθει σε γνώση του Τραμπ από σύμμαχο των ΗΠΑ με πρόσβαση στις εσωτερικές λειτουργίες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Τόμας Μπόσερτ κάλεσε τους διευθυντές της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας με σκοπό να περιοριστεί η περαιτέρω διάχυση ευαίσθητων πληροφοριών

"Δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε τι είπε, αλλά η προστασία των μυστικών του έθνους μας είναι πρωταρχικής σημασίας", δήλωσε ο Νταγκ Άντρες, εκπρόσωπος του Πολ Ράιαν.

Η αποκάλυψη μπορεί να έχει πρόσθετο κίνδυνο για τον Τραμπ, που κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του κατά της Χίλαρι Κλίντον της επιτέθηκε επανειλημμένα για την "απρόσεκτη" χρήση ενός ιδιωτικού συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια πρακτική που υποστήριξε ότι θα μπορούσε να φέρει στο φως διαβαθμισμένες πληροφορίες. Με βάση αυτό τον ισχυρισμό, τότε ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει "ακατάλληλη για πρόεδρο" την Κλίντον.

Keywords
Τυχαία Θέματα