Τράπεζα Αττικής : Πώς θα εισπράξει τις προβλέψεις που έχει λάβει για τα δάνεια

Του Δημήτρη Παφίλα

Με μια πολύπλοκη συναλλαγή για τα ελληνικά δεδομένα, η Τράπεζα Αττικής θα μεταβιβάσει προβληματικά δάνεια ύψους 1,33 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας αρχικά 70 εκατ. ευρώ και στην συνέχεια θα εισπράξει τις προβλέψεις που έχει λάβει από τα δάνεια που έχει χορηγήσει. Από την άλλη πλευρά, το fund Aldridge θα εισπράττει 10 - 12 εκατ. προμήθειες τον χρόνο συν ένα ποσοστό επί των δανείων που θα ανακτώνται. (σ.σ πηγή της αγοράς κάνει λόγο και για ένα success

fee 50 εκατ. ευρώ ). Παράλληλα, το ξένο fund θα εισπράττει και τόκους στην επταετία από τo junior ομόλογο.

Ουσιαστικά, δημιουργείται ένα ειδικό όχημα (special purpose vehicle ) το οποίο θα είναι εκτός τράπεζας, και θα εκδώσει δύο 7ετη ομόλογα. Κατά κάποιο τρόπο το SPV θα είναι μια μορφή Bad Βank. Στην λήξη των ομολόγων, τα ποσά που θα έχουν ανακτηθεί από τα δάνεια θα είναι το κέρδος του ξένου Fund, ενώ η Τράπεζα θα έχει απελευθερώσει τις προβλέψεις που έχει λάβει η Τράπεζα Αττικής, δηλαδή μετρητά (από τα 806, 4 εκατ. ευρώ). Ιδιαίτερη σημασία, όμως, θα έχει εάν στο τέλος της συναλλαγής θα έχουν αλλάξει ιδιοκτησία πολλές εταιρείες στις οποίες έχουν δοθεί δάνεια.

Συνολικά, το ξένο Fund από την διαχείριση των δανείων θα λάβει στην επταετία 134 εκατ. ευρώ (με τα 50 εκατ. προμήθεια) ή 84 εκατ. ευρώ συν το ποσοστό από τα δάνεια που θα έχουν ανακτηθεί. Η δομή της συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς κόκκινων δανείων, είναι συμφέρουσα για τους ξένους ωστόσο υπάρχει μια παράμετρος την οποία προσμέτρησαν όσοι δεν ασχολήθηκαν. Τα δάνεια τα οποία δεν θεωρούνται ανακτήσιμα ενδεχομένως να δημιουργήσουν επιπλοκές, μ ότι αυτό σημαίνει.

Η συναλλαγή συνήθης στο εξωτερικό, δεν είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα. Ποια είναι, όμως, η μορφή του πολύπλοκου σχήματος τι θα λάβει ως αντάλλαγμα, τι θα εισπράττει και τι θα πληρώνει στην εταιρεία διαχείρισης των δανείων;

Ειδικότερα, αρχικά τα δάνεια 1,33 δισ. ευρώ θα μεταβιβαστούν σε ένα όχημα ειδικού σκοπού ( Special Purpose Vehicle), εταιρεία η οποία δεν θα ενοποιείται στην τράπεζα. Στην συνέχεια, η εταιρεία αυτή θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση των δανείων με έκδοση δυο ομολόγων επταετούς διάρκειας.

Το πρώτο ομόλογο, ύψους 525,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στην αξία των δανείων τα οποία η τράπεζα θεωρεί ως ανακτήσιμα. Το ομόλογο έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του (senior note) και θα φέρει κουπόνι.

To δεύτερο ομόλογο, ύψους 806,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στην αξία των δανείων τα οποία η Τράπεζα θεωρεί ως μη ανακτήσιμα. Το ομόλογο είναι πλήρως καλυμμένο και θα έχει προβλέψεις απομείωσης (junior note). Και τα δυο δάνεια θα δοθούν στην Τράπεζα Αττικής και θα είναι το αντάλλαγμα για την μεταβίβαση των δανείων.

Εδώ ξεκινά η ουσία της συναλλαγής. Το δεύτερο δάνειο, πλήρως καλυμμένο θα πωληθεί στο Fund Αldridge έναντι 70 εκατ. ευρώ και η τράπεζα θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος που θα μεταφερθεί στα ίδια κεφάλαια.

Τι προμήθειες θα εισπράξει η Aldridge – Τι θα πληρώνει η Αττικής

H εταιρεία SPV η οποία κατέχει τα δάνεια – αφού θα εκδώσει τα ομόλογα – θα προχωρήσει σε μια σύμβαση με την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων την «Θεά Άρτεμις». Σ' αυτήν την εταιρεία το 80% των μετοχών θα κατέχει το Fund Aldridge και το 20% θα ανήκει στην Τράπεζα.

Η SPV θα εισπράττει τα ποσά που θα ανακτώνται από τα δάνεια από την διαχείριση των δανείων και θα καταβάλλει στην «θεά Άρτεμις» προμήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, οι προμήθειες θα είναι 10-12 εκατ. ευρώ τον χρόνο συν ένα ποσοστό επι των δανείων που θα ανακτώνται (ορισμένες πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για ένα success fee 50 εκατ. ευρώ). Επίσης, η Aldridge θα εισπράττει το κουπόνι από το junior ομόλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα