Προς συμβιβασμό οδηγούνται κατασκευαστικές - Επιτροπή Ανταγωνισμού

Της Μαριάννας Τζάννε

Στην διαδικασία διευθέτησης διαφορών καταφεύγουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που με εισήγηση του περασμένου Μαϊου, τις κατηγορεί για μεθοδεύσεις και συνεννοήσεις στα δημόσια έργα. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, αναφέρει ότι παραμένει αδιευκρίνιστος ο χρόνος ολοκλήρωσης της ακροαματικής διαδικασίας λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκόμενων

πλευρών καθώς με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, στην υπόθεση εμπλέκονται 61 εταιρείες και 180 φυσικά πρόσωπα(νομικοί, νόμιμοι εκπρόσωποι εταιρειών, τεχνικοί σύμβουλοι, μάρτυρες).

Μάλιστα ο κ. Κυριτσάκης συνδέει την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού με την εξέλιξη της ακρόασης για όσες εταιρείες δεν κάνουν χρήση των προβλέψεων του νόμου για το συμβιβασμό.

«Ένας αριθμός εταιρειών έχει ζητήσει να υπαχθεί στην σχετική διαδικασία της Διευθέτησης Διαφορών (υπ' αριθμόν 628/2016) κατ΄εφαρμογή των προβλέψεων του άρθρου 105 του νόμου 4389/2016 και από τις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου Σεπτεμβρίου, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου συζήτηση της υπόθεσης για όσες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στην διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών σε μεταγενέστερο χρόνο, ο προσδιορισμός του οποίου προϋποθέτει αναγκαστικά την ολοκλήρωση κατά θετικό ή αρνητικό τρόπο της διαδικασίας διευθέτησης» αναφέρεται στην απάντηση.

Στόχος των τεχνικών εταιρειών είναι να αποφύγουν τις συνέπειες από το ποινικό σκέλος των κατηγοριών αλλά και να διασφαλίσουν την ομαλή συνέχεια των δραστηριοτήτων τους, την ώρα που η υπόθεση φαίνεται να παρακολουθείται στενά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Η Επιτροπή στα καθήκοντα της οποίας εμπίπτει αποκλειστικά η όλη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης των κατασκευαστικών εταιρειών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια χωρίς να φαλκιδεύονται τα δικαιώματα των μερών, να ολοκληρωθεί στον ανθρωπίνως εφικτό χρόνο, η όλη διαδικασία σε μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που χειρίζεται» σημειώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Συνιστά μάλιστα στον βουλευτή να τηρήσει τις αρχές του τεκμηρίου της αθωότητας, επισημαίνοντας ότι ενόψει της εξέλιξης της διαδικασίας «ποινικές αξιολογήσεις και χαρακτηρισμοί» είναι πρόωροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα