Η πολύχρωμη πρόσοψη της Εθνικής

Η Αιόλου είναι ένας προνομιακός δρόμος της Αθήνας – ένας δρόμος του λεγόμενου Ιστορικού Κέντρου. Προνομιακός δρόμος για τους Αθηναίους αλλά κυρίως τους τουρίστες. Πεζόδρομος στο μεγαλύτερο μέρος του διαθέτει το ακριβό προνόμιο για κάθε διαβάτη – Αθηναίο ή επισκέπτη της πόλης- να «βλέπει» τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Αλλά, για ένα δεκαήμερο το προνόμιο διπλασιάστηκε ή και πολλαπλασιάστηκε.

Η Εθνική Τράπεζα

με το εμβληματικό της κεντρικό κτήριο της επί της Αιόλου στο ύψος της Πλατείας Κοτζιά πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει ένα πρωτότυπο εικαστικό δρώμενο χρησιμοποιώντας την πρόσοψη ως ένα τεράστιο ψηφιακό πίνακα – καμβά. Για την ιστορία του πράγματος, από το απόγευμα ( αργά το απόγευμα) της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου και μέχρι χτες Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στην πρόσοψη του κτηρίου έκαναν την έφοδο τους «χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε ατέλειωτες σχεδιαστικές παραλλαγές» - μοτίβα που προέρχονται από ένα βίντεο του πρόωρα χαμένου εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Αλεξίου (1960-2011) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας αντλώντας την έμπνευσή του από τα ψηφιδωτά δάπεδα της Μονής Ιβήρων στο Άγιο Όρος.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο λόγος της αναφοράς του εικαστικού δρώμενου δεν έχει σχέση με την ...αισθητική αλλά με την οικονομία – με την οικονομία της πόλης. Η Εθνική Τράπεζα – όπως και άλλες τράπεζες – έχουν ένα καθοριστικό ρόλο και θέση στα οικονομικά πράγματα μιας πόλης και πολύ περισσότερο μιας πρωτεύουσας. Και αυτό γιατί παρά τις συγκυριακές ή άλλες δυσκολίες έχουν και την τεχνογνωσία, τα μέσα και τις υποδομές για να μονιμοποιήσουν «χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε ατέλειωτες σχεδιαστικές παραλλαγές»... Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Η Εθνική Τράπεζα όπως και κάθε άλλη μεγάλη ελληνική τράπεζα μπορεί να αντιληφθεί , να κατανοήσει, να συνειδητοποιήσει (... και πολλά ακόμη) ότι το μέλλον αυτής της πόλης και των κατοίκων της περνάει και μέσα από την δημιουργική συνάντηση του Πολιτισμού και με τον Τουρισμό. Η ακόμη καλύτερα οι δύο βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης – ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός- έρχονται να σμίξουν και να αποδώσουν καρπούς (δηλαδή έσοδα) στο έδαφος της δημιουργικής βιομηχανίας.

Το τι απήχηση είχε η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας με το εικαστικό δρώμενο φάνηκε στα social media – στον αριθμό των προβολών των video, στα shares των δημοσιεύσεων κλπ. Και όμως πολλοί θα ισχυρισθούν ότι η απήχηση δεν φέρνει χρήμα – λάθος, μέγα λάθος! Στις μέρες μας η απήχηση και μόνο η απήχηση στο επίπεδο της βιομηχανίας της εμπειρίας φέρνει χρήμα αρκεί κάποιοι εκ των αρμοδίων (πολιτικό προσωπικό σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης) να πιστέψουν ότι δεν χρειάζονται αναπτυξιακά σχέδια επί χάρτου και επιτροπές και κομισάριοι από το μακρινό χιονισμένο ΄17 αλλά μια προβολή στο τοίχο ενός εμβληματικού κτηρίου με θέα την Ακρόπολη και ίσως πολλές αυτοσχέδιες κατασκευές με υλικό από κοντέινερ με design-ατα αναμνηστικά και delicatessen με τοπικές αναφορές ανά την Ελλάδα. Αυτό είμαστε και αυτό πουλάμε... Όλα τα άλλα χαθήκαν μαζί με τον Μπάτση και τη γενιά της Ανοικοδόμησης (καλώς ή κακώς).

Keywords
Τυχαία Θέματα