Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για συμφωνία με την Ελλάδα

Η κυβέρνηση συμμαχίας της Μέρκελ πιστεύουν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ – Οι τελευταίες απειλές επάνω από την Ευρώπη επισκιάζουν πλέον το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι Έλληνες και Ευρωπαίοι εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία και ότι θα αποδεσμευτούν περισσότερα κεφάλαια, ότι θα αποφευχθεί ένα κούρεμα του χρέους και ότι η απαίτηση της

Μέρκελ για συμμετοχή του ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί.

Η αλλαγή στάσης είναι φανερή από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας τασσόταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τώρα, το Βερολίνο αναφέρει πως αναμένει μια συμφωνία. Και παρά το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν οδηγήσει σε εντεινόμενη φημολογία για μια νέα κρίση τον Ιούλιο, οι Γερμανοί αναφέρουν ότι το ζήτημα της Ελλάδας μπορεί να επιλυθεί πολύ πιο εύκολα από το προσφυγικό ή την απειλή του Brexit.

«Η ΕΕ έχει τόσα θέματα στα οποία δεν συμφωνεί αυτές τις μέρες, όπως είναι το προσφυγικό», αναφέρει η Ingrid Arndt-Brauer, των Σοσιαλδημοκρατών, προεδρεύουσα της Επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Κάτω Βουλής. «Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία. Πάντα τα καταφέρναμε να φτάσουμε σε συμφωνία στο παρελθόν», αναφέρει.

Στα παραπάνω συνηγορεί το γεγονός ότι η Μέρκελ αφήνει ένα παράθυρο για περιορισμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και η αποφασιστικότητά της να αποφύγει μια αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αυτή πρωταγωνιστεί στο προσφυγικό δράμα.
Μετά τις συνομιλίες που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο κι ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για μια συμφωνία.

«Όπως στο παρελθόν, θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να ονομαστεί ελάφρυνση χρέους», αναφέρει ο Carsten Linnemann, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, ο οποίος είχε ψηφίσει κατά της βοήθειας στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.

Στο μεταξύ, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σκαρφάλωσε χθες στο 8,94%, σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, μετά τα γεγονότα που έφεραν νέα κρίση στις σχέσεις ΤσίπραΔΝΤ.

Η όποια συμφωνία θα πρέπει να συνδυάζει τα μέτρα λιτότητας, την πίεση του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους και τις αντιρρήσεις Μέρκελ στη διαγραφή των όποιων δανείων βοήθειας προς την Ελλάδα. Παρά ταύτα πάντως, οι μέρες που ο Β. Σόιμπλε διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει, ανήκουν στο παρελθόν.

«Πάντοτε λέγαμε ότι υπάρχει ευελιξία στο πώς η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος», αναφέρει ο Eckhardt Rehberg, εκπρόσωπος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Κάτω Βουλή και μέλος του ς του CDU. «Αυτό ισχύει ακόμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πολιτικοί αναλυτές με τον Wayne Bowers, της Northern Trust Asset Management να αναφέρει:

«Αναμένουμε κάποια λύση. Αυτό που περιμένω είναι ότι ίσως απογοητευτούμε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα υπάρξει κάποια λύση που θα παρουσιαστεί και θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις προσεχείς εβδομάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα