Τζ. Χούρικαν (Τρ. Κύπρου) στο Bloomberg: Γιατί στοχεύουμε να μπούμε στο LSE και να φύγουμε απ' το ΧΑ

Το στόχο του για την εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) ανέπτυξε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου, Τζον Χούρικαν.

Όπως είπε σχετικά το ΧΑ και το ΧΑΚ

«παραείναι μικρά σε ρευστότητα. Θέλουμε να βρούμε μακροπρόθεσμους επενδυτές και το Λονδίνο μπορεί να μας το προσφέρει αυτό».

Τόνισε πως το ΔΣ θέλει να προσφέρει στους μετόχους όλες τις δυνατότητες για περισσότερη διαφάνεια και πιο γρήγορες συναλλαγές και τα υψηλότερα «standards» και εμφανίστηκε σίγουρος ότι απ' την είσοδο στην αγορά του Λονδίνου η Τράπεζα Κύπρου θα βρει αξιόπιστους επενδυτές.

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι η ιδιαίτερα μικρή ρευστότητα στο ΧΑ και το ΧΑΚ σήμερα ουσιαστικά δεν επιτρέπει να γίνουν αξιοσημείωτες συναλλαγές στη μετοχή. «Οποιαδήποτε μεγάλη συναλλαγή στη μετοχή θέλει να πάρει πάρα πολλές μέρες για να γίνει. Κάτι που δυσχεραίνει τους μετόχους», σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς πάντως εάν η κίνηση θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία αποεπένδυσης των υφιστάμενων μετόχων, ο ίδιος εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Και αυτό γιατί όπως σημείωσε παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων η τράπεζα έχει σταθεροποιηθεί και έχει σημαντικές προοπτικές σε μία αγορά μάλιστα στην οποία έχει ανταγωνιστική θέση.

Σημείωσε ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είναι ένα «value play» για τους επενδυτές, αφού παρά τις καλές προοπτικές σήμερα η αποτίμηση της είναι πολύ χαμηλότερη ακόμα και απ' τη λογιστική της αξία. Επίσης είναι σε θέση να παράγει επιστροφές προς τους μετόχους χάρη στην ανάκαμψη της και τη σταθεροποίηση της κυπριακής αγοράς.

«Πήραμε όλα τα μέτρα που έπρεπε πολύ γρήγορα. Τώρα η αγορά θα αποφασίσει πότε θα αποκτήσουμε εκ νέου στο χρηματιστηριακό ταμπλό την λογιστική μας αξία», είπε σχετικά.

Ο κ. Χούρικαν επιβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει σε επενδύσεις στο Real Estate ενώ ερωτηθείς σχετικά για την κατάσταση στην Ελλάδα και μήπως φοβάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επανέλθει η απειλή του Grexit αρκέστηκε να δηλώσει πως η Τράπεζα ουσιαστικά έχει εξέλθει της ελληνικής αγοράς με την εξαίρεση κάποιων περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν μας επηρεάζει εάν η Ελλάδα θα είναι χειρότερα ή όχι μέχρι το καλοκαίρι».

Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα είχε γνωστοποιήσει το στόχο της για την εισαγωγή στην αγορά premium του Λονδίνου με την HSBC αποκλειστικό σύμβουλο και ανάδοχο. Παράλληλα είχε πει πως δεν σκοπεύεινα διατηρήσει την διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται πως το 2015 οι ζημίες μετά φόρων της Τράπεζας Κύπρου ανήλθαν στα 438 εκ ευρώ ενώ το ύψος των προβλέψεων έφτασε σχεδόν το 1 δισ (959 εκ) εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που δέχτηκε από την ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα